Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painolastivesisopimus on saatettava vihdoin voimaan

Painolastivesien mukana leviävät eläin- ja kasvilajit muodostavat maailmanlaajuisesti suuren uhan merten monimuotoisuudelle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ilman lastia kulkevat laivat tarvitsevat painolastivettä säilyttääkseen merikelpoisuutensa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alukset täyttävät tankkinsa yhdellä merialueella ja tyhjentävät ne toisaalla. Samalla ne voivat levittää haitallisia vieraslajeja uusille alueille.

Maailman merillä liikkuu painolastivesien mukana noin 7 000 lajia. Meriliikenne on lisääntynyt, laivojen koot kasvaneet ja alusten matka-ajat lyhentyneet. Tämän seurauksena vieraslajien mahdollisuudet asettua uusille alueille ovat lisääntyneet. Painolastivesien mukana leviävät eläin- ja kasvilajit muodostavat maailmanlaajuisesti suuren uhan merten monimuotoisuudelle.

Itämerelle on asettunut pysyvästi noin 80 vieraslajia, joista moni lisääntyy myös Suomen vesillä. Tunnetuin niistä lienee merirokko, joka aiheuttaa huomattavaa haittaa muun muassa kiinnittymällä veneiden pohjiin ja syrjäyttämällä alkuperäislajistoa. Muita tulokkaita ovat esimerkiksi 2000-luvulla Suomen vesille asettuneet sirokatkarapu, liejutaskurapu ja mustatäplätokko.

Uudelle alueelle asettuneen vieraslajin poistaminen on vaikeaa – useimmissa tapauksissa jopa täysin mahdotonta.

Kansainvälistä yleissopimusta, joka kieltää käsittelemättömien painolastivesien päästämisen kansainvälisessä liikenteessä olevista aluksista, yritetään saattaa parhaillaan voimaan. Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) viimeisimpien tietojen mukaan 49 valtiota on ratifioinut sopimuksen. Nämä valtiot edustavat 34,82 prosenttia maailman kauppalaivaston bruttotonnistosta. Yleissopimus tulee voimaan, kun 35 prosenttia bruttotonnistosta on sopimuksen piirissä.

Tämä tarkoittaa, että vaikka Suomen osuus kansainvälisestä kauppalaivastosta on ainoastaan 0,15 prosenttia bruttotonnistosta, Suomen ratifiointi on tärkeä askel sopimuksen voimaan saattamisessa. Ratifiointiprosessin loppuun saattaminen antaisi myös voimakkaan signaalin Suomen halukkuudesta suojella meriympäristöä.

Sopimuksen voimaan saattaminen ei asettaisi Suomea kansainvälisesti epäsuotuisaan kilpailuasemaan, sillä sopimus tulee ehtojen täytyttyä voimaan sopimusvaltioiden merialueilla laivan lippuvaltiosta riippumatta.

Suomen naapurimaista sekä Ruotsi että Venäjä ovat jo ratifioineet sopimuksen, ja eräiden maiden aluevesillä käsittelemättömien painolastivesien päästökieltoja on jo voimassa.

Vieraslajien levittäytymisen estäminen on paitsi merten suojelun kannalta oleellista myös taloudellisesti järkevää. Sen lisäksi, että vieraslajien arvioidaan aiheuttavan Suomessa vuosittain kymmenien tai jopa satojen miljoonien eurojen kustannukset, useat suomalaiset yritykset ovat kehittäneet painolastivesien käsittelylaitteistoja, joiden kysyntä on vahvasti riippuvainen sopimuksen voimaantulosta.

Liikenne- ja viestintävaliokunta antaa pian mietintönsä aiheesta, minkä jälkeen asia siirtyy eduskunnan äänestettäväksi. Suomen tulee kantaa nyt oma kortensa kekoon merten suojelun hyväksi.

Vanessa Ryan

suojeluasiantuntija, WWF

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat