Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykykoulu on kaukana 1950-luvun koulusta

Opettajien tehtävänä on organisoida toiminta, suunnitella, opettaa, kannustaa ja ymmärtää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistolehtori Pekka Räihä haluaa siirtää koulun kuriongelmissa huomion opettajiin (HS Mielipide 26.3.). Hän haluaa luoda koulun, jossa opettaja ei alista oppilaita vaan kuuntelee ja ymmärtää.

Alistavatko nykyopettajat oppilaitaan? Ovatko oppilaat todella passiivisia ja mykkiä?

Räihän hyvä sanoma kärsii ylilyönneistä. Ei nykykoulu ole kuin 1950-luvun koulu, jossa alistettu oppilas istui hiljaa ja pelkäsi. Koulu on oppilaiden kannalta joka suhteessa parempi.

Räihän mukaan oppilaat eivät tunne koulua omakseen, kun opettaja kontrolloi ja sanoo mitä tehdään. Kontrollointikyky on hyvän opettajan perustaito – ilman sitä syntyy kaaos. Kontrolli pitää hoitaa jämäkästi ja ystävällisesti uhkailematta oppilaita.

Räihä moittii koulua siitä, että oppilas on muiden asettamien tavoitteiden kohde. Se on totta: valtakunnallisissa opetussuunnitelmissa oppilas on todella kohde, jonka eheä ja tasapainoinen kasvu on tärkeintä.

Nykyopettajat ovat sisäistäneet tavoitteen. Toki poikkeuksiakin on kymmenientuhansien opettajien joukossa.

Oppilaiden etu ei vaadi opettajan muuttumista pelkäksi kanssaoppijaksi, kuten jotkut vaativat. Uudistusintoisimmat väittävät, että opettaminen on kuin myrkyn kaatamista päihin. Hehkutetaan, että tieto on oppilaan taskussa eikä korvien välissä.

Kaivattujen osaajienkin tietotaito on aivoissa eikä älylaitteessa. Ydinasioiden opettaminen ei ole turhaa – se on oikotie oppilaille tiedon itsenäiseen soveltamiseen. Millainen olisi lukiolainen, säveltäjä tai aivokirurgi, jolle olisi aina sanottu, että ”mene ja ota itse selvää” tai ”katso netistä”?

Koulut ovat laitoksia, jonne eri-ikäiset lapset tuovat kykynsä, ilonsa, surunsa ja ahdistuksensa. Joukko elää ja muuttuu jatkuvasti. Opettajien tehtävänä on organisoida toiminta, suunnitella, opettaa, kannustaa ja ymmärtää. Kun henkinen taakka ylittää kestokyvyn, opettaja romahtaa hetkeksi tai pysyvästi.

Koulu tarvitsee rahaa, opettajat ja oppilaat henkistä tukea. Syyllisiä emme tarvitse, mutta päättäjien tekojen tulee vastata puheita.

Kari Uusikylä

didaktiikan emeritusprofessori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat