Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvihuonepäästöjen vähentämiseen on keinoja

Lantaa voidaan muun muassa biokaasuttaa, jolloin lannan energia hyödynnetään ja lannan ravinteet ovat helpommin käytettävissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Leo Stranius ja Ilkka Savolainen kirjoittivat (HS Mielipide 21.3.) suopeltojen merkityksestä ravinnontuotannon kasvihuonekaasujen muodostumisessa. On totta, että turvemaiden raivauksesta ja viljelystä syntyy enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin kivennäismaista. Turvemaiden osuus vaihtelee alueittain, joten tämä biologinen haitta kohdistuu voimakkaimmin osaan maataloustuottajista. Keskimäärin Suomen peltoalasta 12 prosenttia on turvemaita.

Turvemaiden raivaukseen on monia syitä. Tuotannolle haetaan kannattavuutta tilakokoa kasvattamalla. Kasvavilla tiloilla on ollut tarve lisätä peltoalaa lannanlevityksen ja rehuntuotannon vuoksi. Riittävä lannanlevitysala vaaditaan ympäristölainsäädännössä ja se on määritetty ravinnepäästöjen vähentämiseksi.

Pellon saatavuus sekä lisämaan kallis kauppahinta tai vuokra voivat tehdä raivauksesta kannattavimman vaihtoehdon täyttää lannanlevitysalaa koskevat määräykset. Tässä tapauksessa siis vesiensuojelu ja ilmastopolitiikka voivat olla ristiriidassa keskenään.

Miten turvemaiden raivausta voidaan vähentää ja viljelyä kehittää vähäpäästöisemmäksi? Tuore maaseudun kehittämisohjelma tarjoaa erilaisia toimenpiteitä ravinteiden kierrätyksestä säätösalaojitukseen. Lantaa voidaan muun muassa biokaasuttaa, jolloin lannan energia hyödynnetään ja lannan ravinteet ovat helpommin käytettävissä. Kun lanta prosessoidaan markkinakelpoisiksi lannoitevalmisteiksi, tarve raivata turvemaita pakolliseksi lannanlevitysalaksi vähenee.

Hallitusohjelman kiertotalouden kärkihankkeen tavoitteena on saada 50 prosenttia lannasta ja puhdistamolietteestä kehittyneen prosessoinnin piiriin.

Parhaillaan valmistellaan kansallista energia- ja ilmastostrategiaa sekä keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmaa. Valmistelussa turvepellot ja niiden viljelyn kehittäminen ovat esillä.

Maa- ja metsätalousministeriön maatalouden ilmasto-ohjelma antaa työhön hyvän pohjan. Tuoretta tietoa eri päästövähennystoimenpiteiden kustannustehokkuudesta ja toimeenpanon mahdollisuuksista saamme myös vastikään alkaneista selvitys- ja tutkimushankkeista. On tärkeää, että tuotantoa ja kulutusta kehitetään yhä kestävämmäksi. Tämä vaatii ilmasto- ja energia-, vesiensuojelu- sekä maatalouspolitiikan hyvää yhteensovittamista.

Hanna Mattila

neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat