Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emme ole sivustakatsojia digitalisaatiossa

Julkinen sektori on keskeinen luotettavan tiedon tuottaja ja ylläpitäjä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Julkisen sanan yksi keskeisiä tehtäviä on selkeyttää ja yksinkertaistaa monimutkaisia käsitteitä. Suomen digiloikkaa koskeneessa jutussa (HS Talous 17.3.) tämä oli valitettavasti mennyt liian pitkälle: ilmiön ydin katosi.

Digitalisaatio on teknologian mahdollistama toiminnan muutos. Se on monisyinen ilmiö, jossa useat teknologian edistysaskeleet johtavat uusiin tapoihin toimia. Kyse ei ole vain tietotekniikasta ja sen tehoista. Se, että meillä kaikilla on entisen supertietokoneen teho taskussa, ei tee laitteesta houkuttelevaa. Palvelut tekevät.

Televisio on hyvä esimerkki digitalisaatiosta. Television ennustettiin kuolevan, mutta se tulikin kaikkiin laitteisiin ja on katsottavissa kaikkialla. Olohuoneen valtiaasta on tullut matkojen viihdyke.

Digitalisaation keskiössä on tieto. Digitaalisen tiedon käyttöä voidaan lisätä rajattomasti ja luoda uusia palveluita. Tiedon hyödyt kasvavat käytössä. Se ei kulu. Sen arvo päinvastoin lisääntyy.

Julkinen sektori on keskeinen luotettavan tiedon tuottaja ja ylläpitäjä. Sadat ihmiset puurtavat sitkeästi, että saamme kännykkään paikannimet oikein ja osoitteemme on sama kaikissa järjestelmissä. Näin ei ole suurimmassa osassa maita, ei edes EU:ssa. Tämä luo pohjaa myös yksityisen sektorin palveluille.

Jutussa haastateltu professori Tomi Voutilainen kohdisti taas kerran terävää kritiikkiä julkista sektoria kohtaan. Se onkin mahdollista, kun valitsee tarkastelukulman riittävän kapeaksi. Hän piti suurena ongelmana tavoitteiden pysymistä samoina vuodesta toiseen.

Samat tavoitteet eivät ole estäneet hallintoa uudistumasta. Kansainvälisissä vertailuissa Suomen hallinto keikkuu aina kärkisijoilla. Viimeisimmässä EU:n vertailussa olimme neljän parhaan joukossa – kolme Pohjoismaata ja Hollanti. Kisa on kova. Digitalisaatio on muutos, joka on tapahtunut, joka tapahtuu ja joka tulee tapahtumaan. Suomen julkisessa hallinnossa me olemme mukana, emme sivustakatsojia.

Olli-Pekka Rissanen

erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat