Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulosoton tuloksen romahdus tulisi kalliiksi

Suunnittelun pohjana olevien lukujen pitäisi olla realistisia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen kannalta on perin onnetonta, jos ulosoton perimistulos kehittyy kuten toiminnasta vastaava valtakunnanvoudinvirasto ennakoi. Mitään järkevää selitystä ei ole sille, että tulos putoaisi muutamassa vuodessa 150 miljoonaa euroa. Näin kuitenkin on kirjoitettu oikeusministeriön ja ulosottolaitoksen tulossopimukseen vuosille 2016–2019.

Olen kysynyt oikeusministeriöstä selitystä tälle erikoiselle ennusteelle. Vastausta ei ole toistaiseksi kuulunut. Todennäköisesti kyseessä on valtakunnanvoudinviraston antama luku, jonka oikeusministeriö on hyväksynyt sen enempää ajattelematta, mihin arvio perustuu. Ainakaan sitä ei ole tulossopimuksessa käsitelty niin kuin voisi odottaa.

Talouden suunnittelun pohjaksi laitettujen lukujen pitäisi jollain tavalla olla realistisia ja poikkeamien perusteltuja. Ulosottolaitoksen arvioiduilla tilityksillä valtiolle – vuositasolla noin 450 miljoonaa euroa – on kuitenkin jonkinlainen vaikutus myös valtion budjettiin. Kunnan hallintoa läheltä seuraavana voin todeta, että tämänkaltainen leväperäisyys talousasioissa ei menisi kunnassa ikinä läpi.

Veronmaksajalle perimistuloksen pudotus on kallis, jos se toteutuu arvioidusti. Valtion menetykset ovat silloin noin 60 miljoonaa euroa ja muiden ulosoton hakijoiden loput 90 miljoonaa euroa. Luulisi näin isojen ja uhkaavien menetysten kiinnostavan jo vähän päättäjiäkin.

Ulosotto on tahkonnut huipputulosta vuodesta toiseen. Tulostavoitteet on saavutettu ja monena vuonna ylitettykin reippaasti. Parannusta tulokseen tuli viime vuonna 3 prosenttia perimistuloksen ollessa peräti 1,1 miljardia euroa.

Tätä selittävät tiedonsaannin parantuminen ja henkilöstön kyky tehdä huipputulosta nykyjärjestelmässä, jonka koetaan kannustavan ja motivoivan tavoitteiden saavuttamiseen resurssien vähenemisestä huolimatta.

Mikä sitten voisi aiheuttaa perimistuloksen romahtamisen? Yksi mahdollinen selitys saattaa olla tekeillä oleva rakenneuudistus. Valtakunnanvoudinvirasto on todennut, että perimistulos voi uudistuksen seurauksena laskea, ja virasto on ehkä arvioinut tulevaisuuden tuloksen varmuuden vuoksi alakanttiin, jotta pudotus ei näyttäisi niin pahalta.

Jos arvio perimistuloksen kehityksestä liittyy valmisteltavana olevan rakenneuudistuksen vaikutuksiin, hanke on pysäytettävä heti ja arvioitava uudelleen. Kukaan järkevä päättäjä ei voi hyväksyä veronmaksajille ja ulosoton hakijoille näin kalliiksi käyvää hanketta. Tavoitellulla 10 miljoonan euron säästöllä aiheutettaisiin valtiolle 60 miljoonan euron menetykset.

Harri Lepolahti

puheenjohtaja

Suomen kihlakunnanulosottomiesten yhdistys

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat