Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa pitäisi ottaa käyttöön startup-viisumi

Viisumikokeilun riskit ovat pienet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on esittänyt viisumikäytäntöjen avaamista pääomasijoitusten houkuttelemiseksi Suomeen (HS.fi 24.3.). Viisumikäytäntöjä olisi syytä tarkastella hallituksen strategiariihen yhteydessä laajemmin: apatian valtaamassa ajassa tarvitsemme myös henkistä pääomaa. Asia nostettiin esiin TEM:n ehdotusta analysoineessa pääkirjoituksessa (HS 26.3.).

Sijoittajaviisumin ohella Suomeen pitäisi luoda oma startup-viisumi, joka helpottaisi yrittäjien saapumista Suomeen. Maailmalla ainakin 13 maassa on käytössä tai suunnitteilla jonkinlainen yrittäjä- tai startup-viisumi. Yksi menestyneimmistä malleista on käytössä Chilessä. Siellä viisumi yhdistyy startup-hautomoon ja alkupääomaan yrityksen perustamiseksi. Useimmissa maissa on vähintään tarjolla nopeutettu prosessi oleskeluluvan saamiseksi, tukipalveluja ja mentorointia. Ranskassa Pariisi tarjoaa lisäksi työskentelytiloja ja palkintorahaa.

Suomi voisi hakea maailmalta parhaat mallit. Näin toimitaan jo sijoittajaviisumin kohdalla. Vaihtoehtoja on kartoitettu TEM:n viime vuonna julkaistussa raportissa Innovaatiotalouden maahanmuuttopolitiikka.

Kokeilu voitaisiin aloittaa pääkaupunkiseudulla, jossa on monia paikallisia startup-toimijoita ja startupeille suunnattuja tiloja. Helsingin pyrkimystä startup-keskukseksi voitaisiin edistää niin, että kaupunki ja keskeiset elinkeino- ja innovaatiopolitiikan toimijat tarjoaisivat tilojen lisäksi pääomaa tai esimerkiksi asunnon.

Jotta startup-viisumi olisi mahdollisimman houkutteleva, vaatimusten, kuten yrittäjän oman vähimmäispääoman, pitäisi olla minimissään. Kilpailu parhaista osaajista on globaalia.

Siinä missä sijoittajaviisumin kriteerinä olisi pääomasijoitus, startup-viisumin saajat voisivat valikoitua aluksi esimerkiksi startup-hautomon kautta. Valitut saisivat määräaikaisen oleskeluluvan. Jos yrittäjä esimerkiksi kahden vuoden aikana onnistuu työllistämään 10–20 työntekijää, määräaikainen oleskelulupa voidaan muuttaa pysyväksi.

Viisumikokeilun riskit ovat pienet. Riskejä voidaan rajata esimerkiksi määrittämällä saatavilla olevien viisumien määrä alkuvaiheessa pieneksi. Mahdollisuutena on tuoda Suomeen uutta henkistä pääomaa ja yhteyksiä maailmalle sekä tiivistää startup-toimijoiden ja viranomaisten yhteistyötä.

Robert Torvelainen

opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat