Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihdevuosioireet eivät aina ole fyysisiä

Minä oli aivan hukassa vuosi sitten. Jouluna alkoi lievä melankolia, joka tammikuussa jalostui käsittämättömäksi ahdistukseksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Gynekologi Maija Kajan (HS.fi 27.3.) teki hyvän huomion naisten vaihdevuosioireista ja niiden hoitamattomuudesta. Olisi myös hyvä, jos vaihdevuosioireet tunnistettaisiin nykyistä paremmin.

Yleisesti puhutaan paljon ja näkyvästi fyysisistä oireista kuumine aaltoineen ja yöheräilyineen. Mutta entäpä, jos oireet ovat lähinnä pääkopan sisällä?

Minä oli aivan hukassa vuosi sitten. Jouluna alkoi lievä melankolia, joka tammikuussa jalostui käsittämättömäksi ahdistukseksi. Pelkäsin kaikkea, en halunnut poistua kotipiiristä enkä halunnut osallistua mihinkään. Ei auttanut ravinto, ei liikunta eikä ystävän kannustus. Murehdin kaikkea, ja rintaani painoi nyrkki. Kyselin lääkäreiltä, mikä minun on, mutta vastausta ei löytynyt. Mielialalääke oli aivan joutava kokeilu, siitä ei tullut helpotusta.

Kyselin itseäni vanhemmilta naisilta, ja vain yksi sanoi hep, kun puhuin olostani. Ratkaisematon ongelma ratkesi sitten loppujen lopuksi itsestään. Tuli viimeiset menkat, ja jo pari päivää ennen tajusin olevani normaali terve minä. No niin, tätä olin epäillyt: niin sanottu mielenterveysongelmani johtui vain vaihdevuosista. Ongelmaa kesti puoli vuotta eli ei kovin kauan – mutta sekin aika olisi ollut helpompi sietää, jos olisin tiennyt, mistä on kyse. Tämä tarina lohduksi monille naisille ja opiksi lääkäreille.

Anu Suomalainen

kätilö, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat