Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaavan mestarin vaikutusta työn laatuun ei pidä unohtaa

Vastaavalle mestarille annetaan bonusta rakentamisen säästöistä ja aikataulussa pysymisestä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rakentamisen laatukeskustelussa unohdetaan kokonaan se seikka, että osassa rakennusyhtiöitä takuukorjauksien kustannukset eivät kohdistu rakennusaikaiseen työmaahan. Tästä syystä rakennuksen kokonaishinta jää epäselväksi.

Vastaavalle mestarille annetaan bonusta rakentamisen säästöistä ja aikataulussa pysymisestä. Bonus voi vastata jopa puolen vuoden palkkaa riippuen työmaan koosta ja kestosta. Tämä voi johtaa siihen, että työmaan mestarit säästävät kuluista kaikessa mahdollisessa. Ohjeita ei noudateta, piiloon jäävät virheet jätetään korjaamatta, kosteusvahingot peitetään maalilla, piha täytetään väärällä soralla ja niin edelleen.

Valmiin työmaan luovutuksen jälkeen projektin korjausvastuu ja kulut siirtyvät takuuosastolle. Kustannuksia ei välttämättä kohdisteta alkuperäiseen projektiin ollenkaan, ja mestari pääsee seuraavalle työmaalle tekemään ”tehokasta” rakentamista. Tämä johtaa siihen, että vaikka rakennusyhtiö haluaisi tehdä hyvää laatua, prosessi itsessään kannustaa tekemään huonoa laatua – ja korjattavaa riittää.

Ehdotankin, että mestarien bonuskäytäntö muutetaan sellaiseksi, että työmaiden budjetit tehdään takuuajan sisältäväksi. Bonus voisi olla moniportainen ja sitä saisi aikataulussa ja budjetissa pysymisestä sekä työmaiden virheettömyydestä.

Bonus voisi olla vaikka kertautuva siten, että kun yksi ehto toteutuu, mestari saa yhdenkertaisen bonuksen, kahdesta nelinkertaisen bonuksen ja kaikista tulisi kahdeksankertainen bonus. Tämä ohjaisi vastaavia mestareita tekemään automaattisesti kestäviä ja virheettömiä rakennuksia.

Tommi Mäntykoski

kiinteistöjohtamisen insinööri (amk)

asiakkuuspäällikkö

Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat