Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnonäänillä on mahtia ja voimaa

Annetaan luonnonäänien kuulua edes luonto-ohjelmissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on päteviä ja asiantuntevia luonto-ohjelmien tekijöitä. Monet heistä taustoittavat kuvauksiensa hiljaisia hetkiä valitsemallaan taustamusiikilla. Sillä johdatellaan kuulijaa ja katsojaa meneillään olevaan.

Luonto-ohjelmissa hienoa on luonnonkohteiden näkeminen ja luonnon omat äänet. Luonnossa myös hiljaisuudella on tehoa ja merkitystä.

Televisiossa saa onneksi nähdä ja kuulla päivittäin luonto-ohjelmia, jotka ovat vaikuttavia, kun tekniikka tehostuu jättiaskelin ja kuvauskohteistakin tiedetään yhä enemmän.

Tuulella havut humisevat, haavat helisevät ja koivut kilisevät. Alkukesällä lintujen kevätkuoro käy ihmissieluun. Äkkiä kuuluu naisen vihlovaa ulvontaa tai haitari soi. On pakko panna television ääni mykäksi ja kotvan kuluttua varovasti kuunnella, josko haitta on ohi. Tämä voi toistua puolen tunnin aikana 6–7 kertaa.

Hyvät luontokuvaajat, kukaan meistä ei ole täydellinen. Näin myös ohjelmien teossa voi haksahtaa. Musiikki on nykyisin lähes kaikille henkilökohtaista. Voisin kuvitella, että luontoon kuulumaton äkillinen kova ihmisääni saisi metsänkin hiljaiseksi minuuttien ajaksi.

Ohjelman tekijän jupina häiritsee usein, samoin haastateltavien jorinat. Meillä on tunnettuja taustaselostajia, jotka osaavat selkeällä suomella ilman krumeluureja ja minä-muotoja kertoa kuvassa esillä olevasta. Tiedämme yhä enemmän myös yhden lajin, ihmisen, vaikutuksista luontoon. Siinäpä se. Miten tasapainottaa ohjelmaa tiedon ja tunnelmien välillä?

Kun mustarastas kevään ensi airueena kaiuttaa kuusenlatvasta tuttuja säveliään ja peippo ilmaantuu kuuluttamaan elinaluettaan, on tunnelma tiivistymässä kevään edetessä. Rannoilla liplattaa ja kohisee, lokit kailottavat. Luonnon omilla äänillä on mahtia ja voimaa, koska emme kuule niitä kaupunkioloissa. Annetaan niiden kuulua edes luonto-ohjelmissa. Syvä hiljaisuuskin herkistää.

Jorma Mattsson

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat