Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakunta- ja paikallisvaalit on helppo yhdistää

Mammutit, kuten Helsinki, Espoo ja Vantaa, voitaisiin nykymuodossaan lakkauttaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Erkki Tapola Vantaalta (HS Mielipide 29.3.) vastusti ajatusta suorista maakuntavaaleista ja väitti niiden tulevan kalliiksi.

Tapolan mielestä valitut olisivat kuitenkin kuntiensa nokkahenkilöitä, joten yhtä hyvin kunnat voisivat nimetä edustajansa maakuntavaltuustoon. Juuri tämä varmistaisikin, että vain näitä nokkahenkilöitä nimettäisiin.

Minulla on parempi ehdotus.

Sekä aiempien maakuntahallintomallien että kuntien vapaaehtoisten yhteistyöelinten ongelmia ovat olleet päätöksenteon moniportaisuus ja se, että varsinkin pienet kunnat edustajia nimetessään ovat eräänlaisia enemmistövaalipiirejä.

Kumpikin asia lujittaa paikallisesti suurimpien puolueiden valtaa entisestään. Toki tämä suurille puolueille sopisikin, mutta edustuksellisen kansanvallan ihannetta se ei vastaa. Lisäksi kumpikin seikka suosii hyvä veli -verkostojen muodostumista. ”Valitaan entiset” on helppo ohje tälle verkostolle.

Ongelma korjaantuu, jos maakuntavaltuustot valitaan suorilla vaaleilla ilman, että nykyiset kunnat olisivat sen paremmin väliportaina kuin vaalipiireinäkään.

Toisaalta nykyiset – tai mammuttikuntien tapauksessa niitä pienemmät – kunnat hoitaisivat silloin sopivan kokoisia asioita paikallisvaaleilla valittujen valtuustojensa johdolla. Sekaannusten välttämiseksi näitä yksiköitä voisi nimittää paikalliskunniksi tai pitäjiksi. Paloiteltavien mammuttien tehtävistä osa siirtyisi paikalliskunnille, osa maakunnille. Mammutit, kuten Helsinki, Espoo ja Vantaa, voitaisiin nykymuodossaan lakkauttaa.

Luonnollisin ja reiluin vaalitapa olisi, että paikallis- ja maakuntavaalit pidettäisiin yhtä aikaa. Ehdolla voisi olla molempiin, mutta maakuntavaltuustoon päässyt luovuttaisi mahdollisesti saamansa paikallisvaltuustopaikan varahenkilölleen eli seuraavaksi eniten ääniä saaneelle samalta listalta. Tällöin ei molemmissa valtuustoissa voisi olla samanaikaisesti. Työtaakkakin inhimillistyisi.

Tällä tavoin yhdistetyt vaalit eivät aiheuttaisi juuri nykyistä enempää vaivaa tai kuluja kenellekään.

Ville Komsi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat