Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peltokasvit sitovat ilmakehästä hiilidioksidia – myös turvemailla

Ilmastoraportoinnin on jo aika oppia tunnistamaan kasvien hiilensidonta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hanna Mattila (HS 30.3.) korosti turvepeltojen viljelyn kehittämistä toisin kuin ilmastosyistä viljelyn lopettamista ehdottaneet Leo Stranius ja Ilkka Savolainen (HS 21.3.). Kokonaiskuva vaatii vielä kirkastamista: on huomioitava yhteyttäminen ja hiilidioksidin sidonta, joka turvepeltojen kasvustoissa voi olla kivennäismaiden kasveja huomattavasti suurempi.

Ongelmana on, että virallisessa raportoinnissa sadon sitoma hiili nollautuu, kun sato korjataan pois. Sadonkorjuu ei ole käänteinen yhteyttämiselle, eikä pellon hiilinielu lakkaa olemasta, vaikka sen sitoma hiili viedään pois. Sadon käytöstä toki syntyy päästöjä, kun ilmakehästä sidottu hiili kulutetaan ja syödään.

Maa- ja metsätalouden erityispiirre ovat kasvit, jotka sitovat hiilen takaisin ilmakehästä. Uusiutuva hiili kiertää. Kasvien kasvu poistaa myös fossiilisten käytöstä peräisin olevaa hiilidioksidia ilmakehästä. Osa hiilestä varastoituu maahan. Laskenta kuitenkin keskittyy maaperän päästöihin. Uusiutuvan hiilen sidontaa ei tunnisteta, ja ympyrästä nähdään vain puolikas: päästöt.

Silti tiedämme, että yhteyttämisen tuottaman biomassan kuiva-aineessa on 45 prosenttia hiiltä. Hiili C voidaan laskea hiilidioksidiksi CO2 atomipainojen suhteella 44/12. Esimerkiksi 5 tonnia kuivamassaa on 2,25 tonnia hiiltä ja 8,25 tonnia hiilidioksidia. Suomen 2,3 miljoonalle peltohehtaarille 5 tonnin hehtaarisidonta on siten 19 miljoonaa tonnia hiilidioksidia (MtCO2). Luku on kolminkertainen verrattuna esitettyihin suopeltojen päästöihin.

Pariisin ilmastoneuvottelujen tulos korosti, etteivät ilmastotoimet saa uhata ruuantuotantoa. Tämä tarkoittaa myös turvepeltojamme. Tuomitsemisen ja lopetusehdotusten sijaan meidän on kannustettava hiilensidontaan eli sadontuottoon pelloilla, jotka on aikoinaan raivattu ja kunnostettu yhteiskuntamme tarpeisiin.

Yhteyttäminen on ainoa luonnonmukainen mekanismi poistaa hiilidioksidia ilmakehästä. Ilmastoraportoinnin on jo aika oppia tunnistamaan kasvien hiilensidonta.

Liisa Pietola

ympäristöjohtaja, MTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat