Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osaamisesta kannattaa pitää huolta

Koulutusmenojen osuus kokonaismenoista on jo laskenut alemmaksi kuin 1990-luvun syvässä lamassa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituskauden lopulla julkiset koulutusmenot ovat reaalisesti vuoden 1997 tasolla. Säästöihin ollaan nyt sopeutumassa. Samalla on katsottava entistä strategisemmin tulevaisuuteen. Vaikka julkisista menoista runsas kymmenesosa menee koulutukseen ja tutkimukseen, niiden osuus hallituskauden menosäästöistä on viidennes.

Koulutusmenojen osuus kokonaismenoista on jo laskenut alemmaksi kuin 1990-luvun syvässä lamassa. Paikoin leikkaukset ovat erittäin merkittäviä.

Suomi on teknologisesti maailman kehittyneimpiä maita. Toisaalta väestömme on ikääntynyttä. Talouden, työllisyyden ja hyvinvoinnin kasvun kannalta ratkaisevassa roolissa ovat innovaatiot ja tuottavuuden kasvu. Nämä vaativat monipuolista ja laadukasta osaamista.

Koulutuksessa on jo tehty ja tehdään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia, joita hallitus on tukenut. Ammatillinen koulutus uudistetaan perin pohjin. Korkeakoulujen pitkäaikainen muutos harppaa uudelle tasolle yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyön tiivistymisen seurauksena.

Uudistuksia on vietävä eteenpäin ottaen huomioon toimintaympäristön vaatimukset sekä koulutusorganisaatioiden ja näiden sidosryhmien tietämys. Valmiutta muutoksiin pitää olla ja uudistusten vaikutuksia tulee seurata.

Suomalaisen osaamisen kehittämiselle tulee asettaa maamme taloutta ja yhteiskunnan hyvinvointia edistävät tavoitteet, joita kohti korkeakoulut ja koulutuksen järjestäjät ponnistelevat omat vahvuutensa ja toimintaympäristönsä vaatimukset tuntien.

Tarkoituksenmukaiset määrälliset ja laadulliset tavoitteet sekä kannustimet ohjaavat toimintaa haluttuun suuntaan.

Kansainvälisten arvioiden mukaan osaamispääomamme on jo puolitoistakertainen kone- ja laitekantaan verrattuna. Hallituksen tulee kehysriihen yhteydessä huolehtia siitä, että Suomen yhteiskunnalle ja hyvinvoinnille tärkeä osaamispääoma pidetään kunnossa.

Teemu Hassinen

toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat