Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokainen voi vaikuttaa työhönsä

Työelämässä on lopulta kyse siitä, miten tekijä asemoi itsensä ja millaisella mielellä hän työtään tekee.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Juha Siltala antoi väärän viestin (HS Mielipide 29.3.) puolustaessaan vanhaa väitettään työelämän kurjistumiskierteestä. Siltala vastasi toimittaja Marko Junkkarille, joka omassa jutussaan (HS 26.3.) totesi tilastojen osoittavan Siltalan ennustaneen kehityskulun pieleen.

Kukaan ei pysty kiistämään, etteivätkö työn vaatimukset ja tahti olisi koventuneet, mutta sitä voi ja pitää kysyä, miksi näin on käynyt ja mitä tilanteelle voi ja pitää tehdä. Siltala on lähestulkoon vastuuton esittäessään, että työelämää huonontavat tekijät ovat sellaisia, joihin ihmiset eivät voi itse vaikuttaa.

Omat kokemukseni ovat osoittaneet, että ihmisen suhteella omaan työhönsä on ratkaiseva merkitys siihen, miltä työ tuntuu. Jos työssään ei viihdy, on inhimillistä etsiä syitä ikäviin asioihin itsensä ulkopuolelta, mutta syyttelemällä tilanne harvoin kohenee.

Työssä ja yhteiskunnassa ylipäätään on kyse yksilöiden halusta palvella toisia ja tehdä hyvää toisille. Tätä tehtävää ei voi suorittaa hyvin, jos ei ymmärrä, mitä tekee ja miksi.

Vähättelemättä mitenkään rakenteellisten tekijöiden merkitystä työelämässä on lopulta kyse siitä, miten tekijä asemoi itsensä ja millaisella mielellä hän työtään tekee. Ja niihin molempiin meistä jokainen voi vaikuttaa.

Heikki Peltola

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat