Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liberalismikaan ei ole syytön Euroopan kriisiin

Eurooppalaista talousliberalismia ei voi pitää edistyksellisenä, jos nuorisotyöttömyys on yli 20 prosentin tasolla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toimittaja Jukka Petäjä nosti esiin esseessään (HS Kulttuuri 29.3.) mielenkiintoisia kysymyksiä eurooppalaisten arvojen suhteesta historiaan. Hän argumentoi, että liberalismille tyypillisten arvojen, kuten vapauden ja tasa-arvon, kohtalo riippuu suhteestamme modernia aikaa hallitsevaan optimistiseen historiankäsitykseen, joka näkee historian yhtenäisenä ja alati kehittyvänä kertomuksena. Vaarana on ajautuminen postmoderniin historiankäsitykseen, joka näkee näiden aatteiden olevan ainoastaan poikkeuksia kulttuuriamme hallitsevista väkivallan aalloista.

Eurooppalaisen liberalismin suhde historiaan on kuitenkin monimutkainen. Liberalismin taustalla oli uuden ajan poliittisen filosofian vallankumous, joka tulkitsi inhimillisen yhteisöllisyyden olevan pohjimmiltaan konfliktihakuista kamppailua, Thomas Hobbesin sanoin kaikkien sotaa kaikkia vastaan.

Taloudellisen liberalismin keskeisiä ajatuksia puolestaan oli, että ihmiselle ominainen itsekkyys voidaan valjastaa palvelemaan koko yhteiskunnan tarpeita: yksityinen pahe eli itsekkyys voidaan nähdä julkisena hyveenä. Valistukselle ominainen edistysusko ei ollut liberalismin tuote vaan syntyi osittain vastareaktiona juuri sen individualistiselle ja muuttumattomalle ihmiskäsitykselle.

Samasta syystä liberalismin suhde politiikkaan oli alusta alkaen jännitteinen. Yhtäältä talouden vapauttaminen vaati tuekseen vahvaa oikeusvaltiota, joka turvaa kapitalismille ominaiset omistussuhteet. Toisaalta talous nähtiin politiikasta irrallisena alueena, jota hallitsevat luonnonlakeihin rinnastuvat muuttumattomat periaatteet. 1700-luvun lopulla syntynyt ajatus Euroopasta rauhanprojektina perustui uskomukselle, jonka mukaan taloudellinen yhteistyö on kansainvälistä oikeutta ja diplomatiaa vahvempi keino vakauden edistämiseksi. Myös toisen maailmansodan jälkeinen integraatio on tämän ajatusmaailman tuote.

Eurooppalaisen talousliberalismin hallitseva muoto, saksalainen ordoliberalismi, on merkinnyt yhä vahvemmin talouden ja politiikan eriytymistä. Sen mukaan valtioiden tulee sitoutua sääntöperusteiseen talouspolitiikkaan, tiukkaan budjettikuriin sekä demokratiasta riippumattomaan keskuspankkipolitiikkaan. Kun euroalueelta puuttuvat tasapainottavat mekanismit ja yhteinen finanssipolitiikka, julkisen talouden leikkaukset ovat ainoa vaihtoehto.

Eurooppalaista talousliberalismia ei voi pitää edistyksellisenä, jos nuorisotyöttömyys on yli 20 prosentin tasolla. On syytä pelätä, että käsissämme on kadotettu sukupolvi sekä turvattomuuden ja näköalattomuuden lisääntyminen. Kansallismielinen ja uskonnollinen radikalisoituminen kasvavat juuri näistä olosuhteista.

Euroopan onkin syytä pohtia, mitä voisi olla sellainen eteenpäin katsova liberalismi, joka tarjoaisi kestävämmän näkymän inhimillisen vapauden, tasa-arvon ja luovuuden toteutumiselle.

Timo Miettinen

tutkijatohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat