Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholimyynnin rajoitusten purku ei uhkaa Alkoa

Vapauttamalla alle 7 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myyntiä edistettäisiin tervettä kilpailua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Alkoholikeskustelussa on väläytelty uhkana, että viinien tai vahvojen oluiden myynnin vapauttaminen romahduttaisi Alkojen määrän ja kuluttajien saatavilla olevat valikoimat heikkenisivät.

Alkoholituotteiden myyntiä voidaan vapauttaa ilman kumpaakaan seurausta. Vahvan oluen, lonkeron ja siiderin osuus Alkon myynnistä on vain noin 6 prosenttia. Näiden tuotteiden myynnin vapauttaminen ei ole uhka Alkon verkostolle. Vuonna 2014 Alko myi 8,8 miljoonaa litraa olutta, kun matkustajatuonti Virosta oli 32 miljoonaa litraa. Tällaisessa asetelmassa monopolia on vaikea perustella.

Väite viinivalikoiman heikkenemisestä on yhtä outo. Euroopassa kauppojen viinihyllyissä on useiden satojen tuotteiden valikoima, ja kuluttajien toiveita kuunnellaan. Viinien verkkokauppa laajoine valikoimineen on jo arkipäivää, ja Suomi on osa verkkokaupan globaalia markkinaa.

Markkinatalouden normaalissa kilpailussa Alkolla olisi hyvät edellytykset säilyä erikoiskauppana ilman monopolin antamaa suojaakin.

Vapauttamalla alle 7 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myyntiä edistettäisiin tervettä kilpailua ja vähennettäisiin Alkon sijoittelun aiheuttamaa kilpailuvääristymää.

Alkoholijuomat ovat tärkeä tuoteryhmä etenkin pienille lähipalveluita turvaaville myymälöille, joita on kaksi kolmasosaa Suomen kaupoista. Vahvojen erikoisoluiden myynnin salliminen ruokakaupoissa avaisi kasvun mahdollisuuksia myös kotimaisille pienpanimoille. Markkinaehtoisen hinnoittelun kautta matkustajatuonti vähenisi ja myynti siirtyisi kotimaahan. Samalla Suomi saisi pelkästään alkoholiverotuloja noin 100 miljoonaa euroa lisää vuosittain.

Pääsiäinen osoitti, että kuluttajat arvostavat joustavaa aukioloa, palvelua ja nykyajan tarpeita vastaavaa lainsäädäntöä. Vastuullisesti toteutetut uudistukset ja rajoitusten purkaminen ovat täysin mahdollisia myös alkoholipolitiikassa.

Kari Luoto

toimitusjohtaja

Päivittäistavarakauppa ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat