Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indeksilaskelmat ovat julkisia

Oletukset, menetelmät ja tulokset julkaistaan muun muassa Eläketurvakeskuksen verkkosivuilla

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jyrki Koskinen kirjoitti mielipidesivulla (HS 26.3.) kaipaavansa lisää faktatietoa eläkkeiden niin sanotun taitetun indeksin muuttamisen vaikutuksista. Samalla hän toivoi, että Eläketurvakeskus avaisi laskelmiensa pohjalla olevan simulaatiomallin kaikkien käyttöön.

Eläketurvakeskus julkaisee eläkkeiden tulevaa tasoa ja rahoitusta koskevia laskelmia säännöllisesti osana toimintaansa. Lisäksi julkaisemme laskelmia ajankohtaisista aiheista. Esimerkkejä ovat vuoden 2017 eläkeuudistuksen vaikutusarviot sekä arvio ehdotetun indeksimuutoksen vaikutuksista. Syksyllä julkaisemme pitkän aikavälin raportin lakisääteisistä eläkkeistä.

Pyrimme kaikessa työssämme mahdollisimman suureen avoimuuteen. Oletukset, menetelmät ja tulokset julkaistaan Eläketurvakeskuksen verkkosivuilla www.etk.fi. Parhaillaan kehitämme laskelmien ulkopuolista arviointia.

Kirjoittajan toivoma simulointimallin avaaminen ja ohjeistaminen kaikille ei ole nopeasti toteutettavissa käytössä olevilla voimavaroillamme.

Koskisen mainitsemassa ”indeksikiistassa” Eläketurvakeskus ei ole osapuoli vaan asiantuntija. Indeksimuutos lisäisi eläkemenoja. Lisämenot olisi rahoitettava joko nostamalla eläkemaksuja tai käyttämällä eläkerahastoja. Jälkimmäinen vaihtoehto johtaisi eläkevarojen määrän supistumiseen suhteessa eläkemenoihin ja lopulta varojen loppumiseen.

Ismo Risku

osastopäällikkö

Eläketurvakeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat