Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eri vuosien tulostavoitteita tulee verrata keskenään

Ulosottovirastojen perimistulos riippuu pääasiassa kolmesta tekijästä. Näitä ovat velallisen maksukyky, ulosoton tehokkuus sekä vireille tulleiden ulosottoasioiden määrä ja laatu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Harri Lepolahti kirjoitti (HS Mielipide 31.3.) ulosoton tuloksen arvioinnista ja ulosottotoimen rakenneuudistuksen mahdollisesta vaikutuksesta tulokseen. Kirjoitus perustui virheelliseen tulkintaan. Eri vuosien tulostavoitteita tulee verrata keskenään. Näin tehtäessä nähdään, että ulosoton tulostavoitteissa ei kaudella 2016–2019 arvioida tapahtuvan merkittävää muutosta. Tulostavoitteet ovat säännönmukaisesti olleet selvästi toteutuneita tuloksia alemmat.

Miksi sitten tulostavoitteet ovat pienempiä kuin viime aikoina toteutuneet perimistulokset? Ulosottovirastojen perimistulos riippuu pääasiassa kolmesta tekijästä. Näitä ovat velallisen maksukyky, ulosoton tehokkuus sekä vireille tulleiden ulosottoasioiden määrä ja laatu. Tuloksen arvioiminen on haastavaa, koska kaikki asiaan vaikuttavat tekijät eivät riipu ulosoton omasta toiminnasta ja muutokset saattavat olla nopeita. Tämän takia ulosoton perimistulos on arvioitu aina varovaisen maltillisesti, vaikka aiempien vuosien tulokset olisivat olleet korkeita.

Vuosia 2016–2019 koskevaa tulossopimusta laadittaessa harmaan talouden torjunnan lisärahoitus ei ollut varmistunut. Lisärahoituksella on vaikutusta ulosoton erikoisperinnän toiminnan laajuuteen ja sitä kautta perimistulokseen. Sopimuskauden loppuvuodet ovat rahoituksen kannalta myös erittäin haastavia. Sillä voi olla oma vaikutuksensa ulosoton toimintaan.

Ulosottotoimen rakenneuudistuksen ei arvioida laskevan valmistuttuaan ulosoton perimistulosta. Päinvastoin uudistus perustuu oikeudenhoidon uudistamisohjelmaan. Sillä pyritään tehostamaan ulosoton taloudellisuutta ja tuottavuutta huomioiden valtiontalouden tiukka määrärahatilanne. Uudistus ei vaaranna asianosaisten oikeusturvaa.

Rakenneuudistuksen keinoina ovat muun muassa digitalisaatio sekä organisaatiorakenteen ja työnkulkujen kehittäminen. Kyseessä on iso hanke, ja sen valmistelu vaatii paljon resursseja. On realistista ajatella, että suuren kokonaisuudistuksen valmistelu – toteutettiin se missä tahansa – tuo hiukan kitkaa toimintaan ja tässä tapauksessa perintään, ainakin tilapäisesti.

Ulosottotoimen rakenneuudistuksessa henkilöstön edut otetaan parhaalla mahdollisella tavalla huomioon. Niistä neuvotellaan erikseen, ja neuvottelut ovat alkaneet.

Merja Muilu

hallitusneuvos, oikeusministeriö

Juhani Toukola

valtakunnanvouti, Valtakunnanvoudinvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat