Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkollisesta esineistöstä tulisi pitää parempaa huolta

Osa vanhimmasta 1300–1500-luvuilla syntyneestä kuvanveistotaiteestamme on nytkin esillä lämmittämättömissä ”kirkkomuseoissa” tai kirkoissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kirkon tuhoutuminen tulipalossa on aina järkyttävä tapahtuma. Monet sukupolvet ovat jättäneet rakennukseen jälkensä ja muistonsa. Menetys on myös taloudellinen ja hankaloittaa seurakunnan toimintaa.

Ylivieskan kirkon tuhoutuminen pääsiäisenä oli myös kansallinen menetys, jota surraan syvästi ja laajasti. Kirkkopalon uutisoinnissa huomioitiin myös kirkossa sijainnut museo, jonka kokoelma tuhoutui.

On yleistä, että kirkkojen tapuleihin tai muihin, usein lämmittämättömiin tiloihin kuten kirkon läheisyydessä sijaitseviin perinnerakennuksiin, on sijoitettu käytöstä poistunutta kirkollista esineistöä ja taidetta.

Kirkkohallitukselta pyydetty kannanotto arvoesineistön kirkossa säilyttämisestä (Yle 30.3.) nostaa kuitenkin esiin säilytysolosuhteisiin liittyviä näkemyksiä, joita on syytä tarkentaa.

Erityisesti maalatut puuesineet, puuveistokset ja paneelimaalaukset eivät kestä ”luonnollisia, hitaasti vaihtuvia olosuhteita”, jotka Kirkkohallituksen mukaan ovat puuesineille edullisia.

Vuodenaikojen ja säätilojen vaihtelua seurailevat sisäilmaolosuhteet voivat toki jossain tapauksissa olla edullisempia kuin kesällä kosteat ja talvella kuivaksi lämmitetyt tilat, joissa puun eläminen aiheuttaa muun muassa värin ja kultauksen irtoamista esineiden pinnoilta.

Ilmasto- ja lämpöolosuhteiltaan ”luonnollisissa olosuhteissa” puuveistoksia ja -esineitä vaurioittavat kuitenkin tuhohyönteiset, homekasvusto, pöly, varomaton käsittely ja avoin esille pano, joskus jopa valumavedet.

Voisi olettaa, että esimerkiksi vanhin taide-esineistö eli keskiaikaiset veistokset olisi talletettu ammatillisesti hoidettuihin museoihin jo kauan sitten. Näin ei kuitenkaan ole, vaan veistosten ”loppusijoitus” riiheen, kirkkoon tai museoon on ollut osin sattumanvaraista ja sidoksissa muuttuviin esteettisiin mieltymyksiin ja historiallisiin painotuksiin.

Osa vanhimmasta 1300–1500-luvuilla syntyneestä kuvanveistotaiteestamme on nytkin esillä lämmittämättömissä ”kirkkomuseoissa” tai kirkoissa. Näistä ehkä tunnetuimpia ovat Hattulan ja Sastamalan kirkot. Veistosten likaisuuden, homekasvuston ja värien irtoamisen voi havaita helposti, paljain silmin.

Esineistön säilyttämistä lähellä alkuperäistä käyttöpaikkaansa tai siksi tulkittua rakennusta perusteltiin jo sata vuotta sitten paikallisuuden näkökulmasta: esineistön tulisi olla seurakuntalaisten nähtävillä eikä vain tieteilijöiden tarkasteltavana. Kotiseutu- ja kirkkomuseoiden vieraskirjoja selaamalla voimme kuitenkin todeta, että tämän esineistön yleisö on hyvin pieni.

Se, mikä paikallisesti menetetään – äkillisesti ja väkivaltaisesti tai hitaasti ja hiljaisesti –, voi olla myös kansallisesti merkittävää, yhteistä kulttuuriperintöämme.

Käytöstä poistunut, ammatillisten museoiden perustamisvaiheen yhteydessä sivuutettu kirkollinen esineistö on jäänyt katveeseen, jossa se on suojaton. Mikä onkaan tämän esineistön paras paikka?

Katri Vuola

filosofian maisteri, taidehistorioitsija, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat