Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkäsilta olisi oiva paikka sisällissodan muistomerkille

Vuonna 2018 sisällissodasta tulee kuluneeksi sata vuotta. Olisi hienoa, jos uusi muistomerkki voitaisiin julkistaa silloin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kruununhaasta Hakaniemeen johtava Pitkäsilta on erottamaton osa Helsinkiä ja sen historiaa. Nykyinen silta valmistui vuonna 1912, ja niin sen graniittipalkit joutuivat todistamaan vuoden 1918 sisällissodan traagisia tapahtumia. Sillassa on edelleen ammusten jättämiä jälkiä, ja taistelujen jälkeen punavangit marssitettiin sen yli Suomenlinnan vankileirille.

Sisällissodan muistomerkkejä on eri puolilla Helsinkiä, mutta ne eivät ole keskeisillä, näkyvillä paikoilla. Ehdotammekin, että Pitkänsillan yhteyteen pystytetään veistoskilpailun kautta uusi muistomerkki.

Muistomerkki toisi sillalle tuntuvasti lisää huomioarvoa, ja vuoden 1918 tapahtumat nousisivat uudella tavalla esiin esimerkiksi matkaoppaiden esittelyissä.

Siltaa on eri yhteyksissä kuvattu työväestön ja porvariston kohtaamisen paikaksi. Siksi muistomerkin tulisi kuvastaa sisällissodan molempien osapuolien, sekä punaisten että valkoisten, kokemuksia. Sen pitäisi olla, ei sodan vaan kärsimyksen, yhteistyön ja rauhan tunnus. Muodoltaan se voisi olla kokeileva mutta samalla helposti avautuva. Se voisi olla niin suuri, että se ulottuisi yli salmen. Tai sitten pienempi, jolloin se sijoittuisi sillan kaiteille tai sivustan nurmikolle.

Vuonna 2018 sisällissodasta tulee kuluneeksi sata vuotta. Olisi hienoa, jos uusi muistomerkki voitaisiin julkistaa jo silloin. Toinen mahdollisuus on, että kilpailu tai kilpailun tulokset julkistetaan juhlavuotena.

Olisiko tahoja, jotka olisivat valmiita aloittamaan hankkeen tarkemman ideoimisen? Helsinki tarvitsee lisää voimakkaita ja tunteisiin vetoavia kiintopisteitä, jotka heijastavat taiteen kautta kaupungin historiaa.

Pertti Rajala

maakuntajohtaja, tietokirjailija

Hannu Virtanen

toimittaja, tietokirjailija

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat