Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous ei saa sanella kriminaalipolitiikkaa

Jos lakiesitys sakkojen kaksinkertaistamisesta sellaisenaan hyväksytään, tarkoittaa se sitä, että myös tulevaisuudessa kriminaalipolitiikan yksinomaiseksi lähtökohdaksi voidaan ottaa julkisen talouden tasapainottaminen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen kannatettava pyrkimys julkisen talouden tasapainottamiseksi on johtanut muutamiin perustuslain kannalta kyseenalaisiin lakiehdotuksiin. Esitys sakkojen kaksinkertaistamisesta perustuu pääministeri Juha Sipilän (kesk) strategisen hallitusohjelman liitteeseen. Ministeriössä on virkamiesvalmisteluna laadittu hallitusohjelmaa toteuttava lakiesitys. Esitystä ei ole kyetty – ehkä ei edes yritetty – perustella kriminaalipoliittisesti. Esityksessä päinvastoin viitataan tutkimuksiin, joiden mukaan sakkojen korottamisella ei ole merkittävää vaikutusta rikollisuuden ehkäisyssä.

Sakkorangaistukset ovat kuitenkin osa kriminaalipoliittista kokonaisuutta. Rangaistusjärjestelmässä rikosten seuraamusten tulee olla suhteessa toisiinsa. Seuraamusten ankaruusasteikon tulee olla rikosoikeudellisesti perusteltavissa siten, että keskeiset tavoitteet rikosten ehkäisemisessä sekä oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä toteutuvat. Hallitusohjelmassa tämä näkökulma on sivuutettu.

Lakiesityksen käsittely eduskunnassa on kesken. Eduskunnalla on käsissään merkittävä valinta. Jos lakiesitys sakkojen kaksinkertaistamisesta sellaisenaan hyväksytään, tarkoittaa se sitä, että myös tulevaisuudessa kriminaalipolitiikan yksinomaiseksi lähtökohdaksi voidaan ottaa julkisen talouden tasapainottaminen. Sakkoja voitaisiin korottaa ja kalliita vankeusrangaistuksia vähentää vain sillä perusteella, että valtion taloutta pitää tasapainottaa. Tällaiselle tielle ei eduskunnan pidä astua.

Ilkka Kantola

kansanedustaja (sd), perustuslakivaliokunnan jäsen

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat