Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen voi johtaa joidenkin työntekijöiden syrjintään

Irtisanomisuhan alle jäävät eivät ole huonoja tai laiskoja työntekijöitä, mutta usein luonteeltaan vaatimattomampia ja vetäytyvämpiä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viime aikoina paikallinen sopiminen yrityksissä sekä työehtosopimuksiin lisättävät kriisilausekkeet on nähty keinoina turvata suomalainen kilpailukyky ja työpaikat. Oma kokemukseni antaa kuitenkin syyn epäillä jälkimmäisten pelastumista.

Olen töissä pienehkössä yrityksessä, jossa ei noudateta mitään työehtosopimusta. Toimimme siis eräänlaisena työelämän joustojen laboratoriona.

Työntekijät neuvottelevat palkkansa henkilökohtaisesti, ja viime vuosien yt-menettelyissä on voitu pitää esillä palkanalennuksia irtisanomisten vaihtoehtoina.

Paikallinen sopiminen on valitettavasti lähinnä osoittanut solidaarisuuden puutteen, joka seuraa työmarkkinoiden jakautumisesta pärjääjiin ja vähempiarvoiseen työvoimaan. Koska jotkut työntekijät ovat firmalle arvokkaampia ja voivat luottaa työpaikkansa säilymiseen, heillä ei ole syytä kannattaa toimia, joiden avulla muutkin pääsisivät vaikean vaiheen yli.

Yrityksen työvoima joustaa siis edelleen suomalaiseen tapaan työttömyyden lisääntymisenä eikä palkkojen leikkauksina, vaikka vaihtoehdot ovat aidosti neuvoteltavissa.

Kriisilausekkeet toimisivat toki eri tavalla, jos suurempi osa henkilöstöstä joutuisi pelkäämään työpaikkansa puolesta. Tällöin solidaarisuutta olisi varmasti enemmän.

Monessa tapauksessa paikallisen sopimisen lisääminen kuitenkin korostaisi työelämän kilpailullisuutta, jossa vahvat pärjäävät ja heikommat joutuvat sopeutumaan epävarmuuteen, kuten omalla työpaikallani.

Irtisanomisuhan alle jäävät eivät ole huonoja tai laiskoja työntekijöitä, mutta usein luonteeltaan vaatimattomia ja vetäytyvämpiä. He tekevät työnsä hyvin ja tunnollisesti mutta eivät edusta työelämässä nykyisin arvostettua pyrkimystä esillä olemiseen ja jatkuvasti kasvavaan vastuuseen, mitä työpaikallani varsin selvästi odotetaan.

Jos paikallista sopimista lisätään, olisi löydettävä keinot myös heikompien suojelemiseksi, jos emme tahdo sallia ihmisten syrjimistä työelämässä henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella.

Paikallisesti jo sopinut

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat