Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkevät ihmiset, älkää päästäkö koirianne nuuskimaan opaskoiraani

Toivomukseni on, että pitäisitte koiranne lyhyessä taluttimessa silloin, kun kohtaatte opaskoiran käyttäjän.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Opaskoiran tunnistaa valjaista.
Opaskoiran tunnistaa valjaista. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Olen kävellyt opaskoiran kanssa lähes 37 vuotta. Sain puoli vuotta sitten kuudennen koirani. Koirani on valitettavan kiinnostunut muista koirista. Tilannetta ei helpota se, että vastaantulijat päästävät omat koiransa nuuskimaan opastani.

Eräs silminnäkijä jopa kertoi, miten lemmikki tuotiin tarkoituksellisesti nuuskimaan koiraani. Se ei ole toivottavaa. Opaskoiran käyttäjänä en pysty ennakoimaan luoksemme tuotavaa tai hiljaa vastaan tulevaa koiraa. Asia valkenee monesti vasta siinä vaiheessa, kun koirat kohtaavat ja tilanne on jo niin sanotusti päällä. Tällaiset ennakoimattomat tilanteet voivat muodostua jopa vaarallisiksi.

Olin äskettäin Helsingin keskustassa osallisena koirien kohtaamisessa, jonka seurauksena polvieni iho on rikki ja housunpolvissani on reiät. Tapahtumaketju käynnistyi, kun koirani pääsi kuonokontaktiin kahden jalkakäytävällä kohdallemme osuneen koiran kanssa. Kuonokontaktin innostamana koirani unohti täysin työtehtävänsä ja vetäisi minut lopulta kumoon.

En halua viestiä tällä kirjoituksellani, että ongelmatilanteen laukaisijana on aina joku muu koirankävelyttäjä. Minun koulutetun koirani pitäisi pystyä ohittamaan muut koirat häiriintymättä niistä.

Näin ei aina ole. Etenkin nuuskimisetäisyydelle tulevat tai taluttimessa haukkuvat koirat ovat nuorelle koiralleni liikaa ja vievät sen huomion pois työtehtävistä. Myös jokainen ”haisteltavaksi tyrkyllä oleva” koira on oppaalleni ohittamaton paikka.

Jos tilanne karkaa lopullisesti käsistäni, minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin luopua koirastani ja palauttaa se takaisin opaskoirakoululle.

Toivomukseni on, että pitäisitte koiranne lyhyessä taluttimessa silloin, kun kohtaatte opaskoiran käyttäjän. Toivon myös, että näkevä ihminen olisi se, joka väistää, jos kohtaamista ei voi välttää.

Jos opaskoira väistämisyrityksestänne huolimatta suuntaa kulkunsa koiraanne kohden, voitte reilusti huikata asiasta sen käyttäjälle.

Näillä pelisäännöillä me kaikki koiraihmiset vältymme turhilta harmeilta ja mielipahalta. Myös minä lupaan tehdä kaikkeni, ettei koirani häiritse muiden kulkua.

Sari Loijas

Nurmijärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat