Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvepellon hiilivarasto pienenee nopeasti

Turvemaiden peltoviljelyn hiilidioksidipäästön ratkaisee turpeen muodostaman varaston muutos.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Turvemaiden viljelystä ja siihen liittyvistä hiilidioksidipäästöistä virinnyt keskustelu kaipaa selvennystä koskien päästöjen laskentaa. Toisin kuin Liisa Pietola (HS Mielipide 1.4.) kuvaili, olennaista ei ole se hiilivirtojen volyymi, joka kiertää yhteyttämisen ja hajotuksen vuosikierrossa, vaan maaperän ja biomassan hiilivaraston muutos.

Turvemaiden hiilivarasto on historiallista, suovaiheen aikana muodostunutta turvetta. Turvemaiden ollessa viljelykäytössä turve pääsee maatumaan, jolloin turvepellon hiilivarasto pienenee nopeasti, keskimäärin 6,8 tonnia hehtaarilta vuodessa. Käytännössä mikään satokasvi ei voi kasvattaa tällä vauhdilla hupenevaa turvemaan hiilivarastoa, sillä kasvintähteissä hiiltä jää maahan vain noin 1,5–4 tonnia hehtaarille. Siitäkin suurin osa palautuu ilmakehään hiilidioksidina jo vuodessa.

Toisin kuin kirjoituksesta voi ymmärtää, peltokasvien yhteyttämisessä sitoma hiili ei lisää muitakaan hiilen varastoja. Sadon mukana pelloilta korjattava hiili päätyy ruuissa ja rehuissa kulutukseen ja palaa noin vuoden kierrossa ilmakehään hiilidioksidiksi. Ruokaa ei tuoteta hiilivarastoiksi vaan syötäväksi.

Turvemaiden viljelyn hiilitasetta voidaan parantaa hidastamalla turpeen hajotusta esimerkiksi viljelykasvin tai -tekniikan valinnalla tai pohjaveden pinnan säätelyllä, mutta ajan oloon ojitetun suon turpeen hiili menetetään. Hidastamalla turpeen hajoamista saadaan hyötyjä sekä viljelyssä satopotentiaalin säilymisenä että ilmaston näkökulmasta pienempinä vuosittaisina päästöinä.

Juha Helenius

professori, Helsingin yliopisto

Kristiina Regina

professori, Luonnonvarakeskus

Taru Palosuo

erikoistutkija, Luonnonvarakeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat