Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herttoniemeen pitäisi rakentaa hyvinvointikeskus

Uusi Itä-Helsingin portti yhdistäisi kuntoilun, hyvinvoinnin ja kulttuurin palvelut eläväksi, vetovoimaiseksi ja kaupallisesti kannattavaksi kokonaisuudeksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin suurin vesiliikuntakeskus, Mäkelänrinteen uimahalli, on pantu ennenaikaiseen remonttiin ennakoitua huimasti suuremman käytön vuoksi. Kova kulutus kertoo paitsi vesiliikuntalajien suosion kasvusta myös huutavasta harrastustilojen puutteesta pääkaupunkiseudulla.

Samaan aikaan Herttoniemeen jo vuosikymmeniä sitten luvattu ja jo kaavoitettukin uimahallihanke on syvässä ruususenunessa. Sitä eivät ole herättäneet massiivinen asuntorakentaminen Itä-Helsinkiin eivätkä asukkaiden päättäjille osoittamat adressit.

Herttoniemen metroaseman tuntumaan on sen sijaan kovalla tohinalla suunniteltu jälleen uutta kauppakeskusta, johon asuntorakentamisen tieltä on tarkoitus siirtää vuokralle myös Länsi-Herttoniemessä toimivat nuorisotalo ja kirjasto.

Kauppakeskushankkeen ongelmana on, ettei se innosta enää edes kauppiaita, kun tuorein ostosparatiisi on jo nousemassa Kalasatamaan. Myös Itäkeskuksen yhä laajenevat palvelut ovat nekin vain kivenheiton päässä.

Herttoniemen metroaseman seutu uhkaa jälleen kerran jäädä huonon kaupunkisuunnittelun leimaamaksi, aluetta rankasti kahtia jakavaksi ja ankean betoninväriseksi sisääntuloväyläksi hienoon, moni-ilmeiseen Itä-Helsinkiin.

Paikka voisi kuitenkin olla todellinen Itä-Helsingin portti, ja siellä voisi menestyksellisesti toimia kaupunkilaisia koko metroradan laajuudelta yhdistävä, vireä ja vetovoimainen toimintakeskus.

Alueen suunnittelu pitäisikin aloittaa uudelleen, nopeasti ja innovatiivisella otteella. Kruunuvuoren ja Laajasalon liikenteellisenä risteyskohtana Herttoniemeen voisi syntyä paikka palveluille, joille on myös todellista kysyntää kaikkialta löytyvien ketjuliikkeiden sijaan.

Mitä jos metroaseman yhteyteen, Itäväylän ylittävälle kannelle ja nyt tyhjillään seisoville tonteille Megahertsin torsokeskuksen kupeessa ei rakennettaisikaan valmiiksi väsähtänyttä ostoskeskusta vaan kylpylä- ja vesiurheilukeskus hotelleineen ja ravintoloineen?

Helsingin ydinkeskustasta on Herttoniemeen vain kymmenen minuutin metromatka, ja vähänkin ympäristöään korkeamman rakennuksen yläkerroksista aukeaisivat upeat merinäköalat. Talo voitaisiin täyttää monipuolisilla hyvinvointipalveluilla, ja sen keskuksena toimisi rentoutumiseen ja kuntoiluun kutsuva korkealuokkainen uimahalli- ja kylpyläkeskus.

Myös kirjasto ja nuorisotilat solahtaisivat samaan sumppuun luontevammin kuin läpikaupalliseen, kovassa kilpailussa todennäköisesti kuihtuvaan ostoskeskukseen. Uusi Itä-Helsingin portti yhdistäisi kuntoilun, hyvinvoinnin ja kulttuurin palvelut eläväksi, vetovoimaiseksi ja kaupallisesti kannattavaksi kokonaisuudeksi.

Hankkeen voisi toteuttaa kaupungin tuella mutta yksityisellä rahalla, sillä kysyntää ja käyttäjäkuntaa laadukkaille hyvinvointipalveluille on varmasti olemassa. Kaupalliselta toimijalta kaupunki voisi edellyttää, että uimahallipalvelut olisivat kaupunkilaisten käytössä kohtuullisella hinnalla, kun taas viihteen ja elämysten tarjonnan yrittäjä voisi hinnoitella markkinaehtoisesti.

Mika Niiniranta

Herttoniemi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat