Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Annetaan myös pojille mahdollisuus hyvään lukutaitoon

Poikien lukutaidolla on ratkaiseva rooli miesvaltaisen teknologia-alan tulevaisuudelle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Vaikka voimmekin iloita siitä, että suomalaiset ovat maailman lukutaitoisimpien kansojen joukossa, ei saa unohtaa huolestuttavia merkkejä varsinkin poikien lukutaidon heikkenemisestä.

Vuonna 2012 julkaistun Pisa-tutkimuksen mukaan poikien lukutaito on heikentynyt kymmenen edeltävän vuoden aikana vertailumaiden joukossa jyrkimmin, ja heikon lukutaidon indeksi on jo alle OECD-maiden keskiarvon. Paljon on puhuttu siitä, mistä tämä johtuu, mutta vähän siitä, mihin se johtaa.

Silloin tutkittujen 15-vuotiaiden ikäluokasta lähes puolet siirtyi lukioon, jonkin verran jäi kokonaan koulutuksen ulkopuolelle ja vajaa puolikas valitsi ammatillisen koulutuksen. Yli puolet toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opintonsa aloittavista on poikia. Tekniikan ja liikenteen alalla opiskelijoista miespuolisia on noin 80 prosenttia.

Ammattiin opiskelevilla oli jo silloin huomattavasti vähemmän äidinkielen opetusta kuin lukiolaisilla. Viime syksyn uudistusten jälkeen tunteja saattaa olla pahimmillaan kolme kertaa vähemmän.

Jos ajatellaan, että vuoden 2012 Pisa-tutkimuksessa lukutaidossa heikosti menestyneen ikäluokan pojista osa siirtyi ammatilliseen koulutukseen, ja varsinkin tekniikan aloille, on todennäköistä, ettei heidän lukutaitonsa ainakaan parantunut siellä. Ammattiin opiskelevien lukutaidosta ei ole kattavaa tutkimusta.

Toivottavasti ammatillisen koulutuksen uudistuksia suunniteltaessa otetaan huomioon lukutaidon merkitys nuorten pärjäämiselle arki- ja työelämässä.

Yksi keino siihen on riittävä määrä äidinkielen opetusta silloinkin, kun opetus tapahtuu pääosin työpaikalla. Olisi kohtalokasta, jos taitavilta ja osaavilta nuorilta sulkeutuisi ovia heikon lukutaidon vuoksi.

Totunnaisesti ajatellaan, että numerotaidot ovat yhteydessä ongelmanratkaisun kykyihin. Kuitenkin hyvä lukutaito korreloi paljon selvemmin menestykseen matemaattisessa päättelyssä ja ongelmanratkaisussa kuin viimeksi mainitut toisiinsa.

Hyvällä lukutaidolla on siis sivistyksen lisäksi suuri taloudellinen merkitys, ja poikien lukutaidolla ratkaiseva rooli miesvaltaisen teknologia-alan tulevaisuudelle.

Ilmi Villacís

toiminnanjohtaja, Lukukeskus – Läscenturm

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat