Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpäpotilaita kohdellaan eriarvoisesti – Helsingissä en saa parasta mahdollista lääkettä

Aiemmin lakia on tulkittu potilaan hyväksi, mutta nyt tulkintaa on muutettu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jos asuisin Oulun alueella, saattaisin jo saada syöpäni hoitoon parasta mahdollista lääkettä eikä sen käyttöä mahdollisesti keskeytettäisi. Näin ei ole, koska saan munasarjasyöpääni hoitoa Helsingissä.

Kyse on uudesta täsmälääkkeestä ja lain tulkinnasta (HS 1.4.), joka on yllättäen muuttunut. Kyseisellä lääkkeellä ei vielä ole Kela-korvausta, koska hintalautakunta on hyllyttänyt sen liian kalliina.

Ymmärrän hyvin, ettei kaikkia lääkkeitä voida ottaa käyttöön, ja käsillä ovat jo ne ajat, jolloin on tehtävä rajua priorisointia.

Meidän potilaiden täytyy kuitenkin tietää, että päätökset perustuvat lääketieteellisiin arvioihin. Taloudellisten seikkojen perusteella ei voida myöskään syrjiä potilasryhmiä eikä asettaa eri puolilla Suomea olevia potilaita eriarvoiseen asemaan.

Lääkärini mukaan kyseinen lääke on kallis mutta ei sen kalliimpi kuin useat muut syöpälääkkeet. Lääke ei ole edes kalleimmasta päästä.

Lisäksi tulisi arvioida kokonaistilanne. Sytostaattien ja estolääkkeidenkin hinnat vaihtelevat, ja niiden tuottamat sivuoireet ja elämänlaatua heikentävät muut tekijät maksavat ja tuntuvat arjessa. Syövänhoidossa ei päästä halvalla. Ei pitäisi tuijottaa vain yhtä hintalappua.

Aiemmin lakia on tulkittu potilaan hyväksi, mutta nyt tulkintaa on muutettu meidän pienen naiskäyttäjäryhmän osalta. Miten on mahdollista, että lain tulkinta voi olla pienen eliitin hallussa? Sairaanhoitopiirin johto ja jotkut apteekkarit voivat käyttää tällä tavalla harkiten valtaansa.

Kun laki on selvästi vanhentunut, miksei asiaa ole viety ministeriön tietoon jo aiemmin ja lähdetty valmistelemaan lakipykälien muutosta? Ei kuulemma ole ensimmäinen kerta, kun jonkin uuden lääkkeen kanssa on tällaisia ongelmia.

On aina kyseenalaista, jos lain tulkinta voi olla laajaa. Tässä tapauksessa kyse on ihmisten hengellä pelaamisesta.

Vihainen geenivirheen kantaja

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat