Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkostoja luovat yritykset menestyvät

Kansantalous kohenee vain, jos pelaamme yhteen älykkäästi ja valmistamme kestävästi vientituotteita, joilla on riittävästi lisäarvoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

EU:n komissio on nostanut kiertotalouden kehittämisen prioriteetiksi. Kiertotaloudessa yhteiskunnan piiriin otetut luonnonvarat halutaan pitää kestävästi ja tehokkaasti käytössä mahdollisimman pitkään periaatteella ”toisen jäte on toisen aarre”. Pyritään lisäämään tavaroiden ja kulkuvälineiden yhteiskäyttöä, teollisia symbiooseja, laitteiden modulaarisuutta, digitalisointia, kierrätystä sekä palveluun perustuvia bisnesmalleja, kuten leasing-toimintaa.

Kiertotaloutta rakennetaan ilahduttavasti myös Suomessa. Teema on nostettu hallitusohjelmaan. Meneillään on useita hyviä kokeilu- ja kehityshankkeita, kuten Tekesin Challenge Finland -kilpailu.

Suunta tuntuu kuitenkin olevan vanhoihin rakenteisiin panostamisessa uuden kokonaisajattelun sijaan. Systeeminen ajattelu ei kukoista vaan keskitytään puhumaan yksityiskohdista ja yksittäisistä toimialoista sen sijaan, että tehtäisiin talouden ja tuotannon arvoverkot näkyviksi.

Ennusteiden mukaan tulevaisuuden taloudessa voittajia ovat ne, jotka osaavat verkottua. Esimerkiksi Lumenen hyödyntämät lakkojen siemenet eivät kulje suoraan elintarviketeollisuuden sivuvirtana ihovoiteisiin, vaan väliin tarvitaan pk-yritys Aromtech, joka valmistaan siemenistä uutteen. Biopolttoaineita jätteistä ja tähteistä valmistavat Neste ja St1Biofuels ovat laajasti verkottuneita niin raaka-aineen hankinnassa kuin t&k-toiminnassakin. Monia metsäteollisuuden sivuvirtoja jalostavat eteenpäin kemian alan yritykset, kuten ArizonaChemical, Forchem ja DuPont. Kansantalous kohenee vain, jos pelaamme yhteen älykkäästi ja valmistamme kestävästi vientituotteita, joilla on riittävästi lisäarvoa.

Järjestelmällisenä ja korkean teknologian sekä koulutustason maana Suomella on erinomaiset mahdollisuudet nousta kiertotalouden edelläkävijöiden joukkoon. MIT:n professori, taloustieteilijä Bengt Holmström totesi osuvasti Helsingin Sanomissa (23.3.), että oikeat kysymykset ovat avain kehitykseen ja kasvuun. Poliittisessa keskustelussa ja toimenpiteissä oleellista olisi kyetä hahmottamaan metsä puilta.

Maija Pohjakallio

tekniikan tohtori, johtava asiantuntija

Kemianteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat