Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen tulevaisuus on turvattava

Osaamistasoltaan ja tutkimuspotentiaaliltaan keskinkertainen maa ei houkuttele huippuosaajia eikä huippututkijoita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta hyväksyi joulukuussa vuoden 2016 talousarvion ja sen myötä koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuvat leikkaukset, jotka uhkaavat paitsi yliopistojen perustoimintoja, katkovat myös siivet kansantaloutemme kasvuedellytyksiltä.

Osaamistasoltaan ja tutkimuspotentiaaliltaan keskinkertainen maa ei houkuttele huippuosaajia eikä huippututkijoita. Kansakunta, jolla ei ole tutkimuksen ja koulutuksen tuottamaa innovaatiopotentiaalia ei houkuttele investointeja tai yrityksiä. Työpaikat jäävät syntymättä.

Suomen koulutusjärjestelmä perusopetuksesta korkea-asteelle on yksi maailman parhaista. Se on myös sekä maabrändimme että menestyksemme kivijalka. Sen tuottama laajapohjainen osaaminen luovat kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Vuonna 2015 EU:n komission tutkimus- ja innovaatiokehitystä mittaavan elimen raportissa Suomi on edelleen tutkimuksen ja innovaatioiden kärkijoukossa, mutta suunta on viimeisinä vuosina ollut voimavarapäätösten kanssa samansuuntainen eli mennyt alaspäin. Tulevat komission maaraportit, joissa näkyvät vuotta 2016 koskevien säästöpäätösten vaikutukset, tuskin nostavat kansallista ylpeyttämme.

Teollisuusmaiden taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on kritisoinut hallituksen koulutukseen ja tutkimukseen kohdistamia leikkauksia kovasanaisesti. Myös riippumaton talouspolitiikan arviointineuvosto on arvioinut, että koulutukseen kohdistuvat leikkaukset syövät Suomen tulevaa talouskasvua, ja siksi niitä pitäisi välttää.

Yliopistot ovat uudistaneet rakenteitaan ja sopeuttaneet toimintaansa leikkausten edellyttämällä tavalla, mutta perustoimintoihin kohdistuvilta vahingoilta eikä siten myöskään talouskasvuun ja tuottavuuteen kohdistuvilta kielteisiltä vaikutuksilta ole voitu välttyä.

Tällä viikolla neuvotellaan julkisen talouden tulevan neljän vuoden kehyksistä. Yliopistojen kannalta tulee huomioida, että vastuu yliopistojen julkisesta rahoituksesta ei ole vain opetus- ja kulttuuriministeriöllä. Myös muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön, työvoima- ja elinkeinoministeriön sekä puolustusministeriön sektoreilla on rooli yliopistojen rahoituksessa.

Jokaisen yliopistoyksikön toimintaedellytyksien muutoksia tulee tarkastella kokonaisuuksina huomioiden yksiköihin eri hallinnon sektoreiden kautta kohdistuvat leikkaukset. Tällä ratkaisulla vältyttäisiin kohtalokkailta yliopistoihin, alueisiin ja siten koko maahamme kohdistuvilta yllättäviltä vakavilta vaurioilta, jotka ovat seurausta useiden eri sektoreiden leikkausten yhteisvaikutuksista.

Jouko Niinimäki

Oulun yliopiston rehtori, Unifi ry:n puheenjohtaja

Leena Wahlfors

toiminnanjohtaja, Suomen yliopistot Unifi ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat