Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppilaista on tullut aktiivisempia

Kaikki hyvä kehitys näyttää unohtuvan helposti, kun julkisuus riepottelee koulua ja opettajia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Iloisesti yllättyneenä luin didaktiikan emeritusprofessori Kari Uusikylän kirjoituksen (HS Mielipide 30.3.), jossa hän totesi, että nykykoulu on ihan eri kuin 1950-luvun koulu, jossa oppilas hiljennettiin pelottelemalla. Koulu on nykyisin hänen mukaansa oppilaiden kannalta joka suhteessa parempi.

Tähän mielipiteeseen haluan yhtyä sen kokemuksen perusteella, jonka sain peruskoulun opettajana kymmenvuotiskaudella 2002–2012. Sinä aikana oppilaista tuli mielestäni koko ajan aktiivisempia, aloitekykyisempiä, oikeuksiaan puolustavia ja koulun elämään sen eri osa-alueilla osallistuvia. Vuosi vuodelta heistä tuli myös rohkeampia oman roolinsa kehittäjiä ja uusien yhteyksien luojia.

Suomalaisen peruskoulun oppilaat muuttuivat kansainvälisiksi, vetivät projekteja ulkomaisten koululaisten kanssa, aloittivat yhteistyön nuorten maahan tulijoiden kanssa ja perustivat oppilaskuntia ja harrastusryhmiä. Sen lisäksi he menestyivät loistavasti kansainvälisessä oppimistulosten vertailussa.

Kaikki saavutettu hyvä kehitys näyttää unohtuvan helposti, kun julkisuus riepottelee koulua ja opettajia. Varsin hanakasti kasvatustieteen asiantuntijat tyrmäävät opettajien kannanotot ja antavat mielellään ymmärtää, että oppilaita yhä vain sorretaan ymmärtämisen sijaan. Opettajatkin ovat usein heidän mielestään itse syypäitä uupumiseensa.

Kasvatustyö on vaativaa. Sen tietää jokainen oppilaan vanhempikin, ja työhön voi uupua. Silloin apu on paikallaan, jotta yhä osaavammilla oppilailla säilyisi yhä antoisampi ja elämässä menestymiseen johtava oppimisympäristö.

Maija Könni

filosofian maisteri, kielten lehtori (eläkkeellä)

Siuntio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat