Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekniikka on koululle mahdollisuus

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttö ei ole mikään yleissivistyksen tuhoava mörkö.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Kari Uusikylä demonisoi tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä (HS Mielipide 30.3.). Professori Liisa Keltikangas-Järvinen on aiemmin (Lääkärilehti 37/15) julkaissut samansuuntaisen näkemyksen.

Mikään tekniikka tai opetusmenetelmä ei sinällään ole hyvä tai paha. Kyse on tavasta käyttää niitä. Mikäli kouluun hankitaan ensin laitteet ja vasta sen jälkeen ryhdytään suunnittelemaan niiden hyödyntämistä, ajaudutaan helposti Uusikylän ja Keltikangas-Järvisen kuvaamiin tilanteisiin.

Tieto- ja viestintätekniikka ei kuitenkaan ole itsessään syynä tilanteeseen. Onnistumisen avain on suunnitelmallisuus. Opetuksen järjestäjän on syytä edellyttää kouluilta tietostrategiaa, jossa määritellään tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön periaatteet, tavoitteet ja käytännöt luokka- ja ainetasolla. Ne johdetaan opetussuunnitelman taitotavoitteista, joita jokaisen opettajan tulee toteuttaa.

Strategian laadintaprosessin aikana opettajat joutuvat pohtimaan tieto- ja viestintätekniikan didaktista käyttöä laajasti yhdessä. Sen avulla voidaan myös jakaa osaamista: kaikkien ei tarvitse hallita kaikkea.

Yhteisöllinen oppiminen, tiedon jakaminen ja lähteiden käyttö ovat perusasteen ja lukion uusien opetussuunnitelmien vaatimuksia opetukselle.

Tieto- ja viestintätekniikka antaa erinomaiset työvälineet tähän, ja kokenut opettaja pystyy suunnittelemaan oppimisprosessin hyvinkin vaativaksi.

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttö ei siis ole mikään yleissivistyksen tuhoava mörkö. Se on oiva – ei tietenkään ainoa – työkalu opetussuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi.

Pekka Törrönen

apulaisrehtori, Orimattila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat