Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Helsingin kauppatori parhaalla mahdollisella paikalla?

Tuskin minkään eurooppalaisen valtion hallintoaukiolla käydään sekalaista torikauppaa ja taistellaan heikoin tuloksin herkkupaloja varastelevia lokkiparvia vastaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ensi vuoden lopulla, 6. joulukuuta 2017, maamme viettää itsenäisyytensä satavuotisjuhlaa. Vanhan hyvän talonpoikaisen tavan mukaan suuren juhlan lähestyessä talo ja sen pihapiiri kunnostettiin ja raivattiin juhlakuntoon.

Eräänlaisena Helsingin kaupungin ja valtion pihapiirinä voitaneen pitää Kauppatoria lähiympäristöineen. Matkailumainonnassa on jo 1930-luvulta alkaen esitelty Helsinkiä Pohjolan valkeana kaupunkina, rakennettuna kansallismaisemana. Tähän pihapiiriin on nyt tyrkyllä taloudellista voittoa tavoittelevan yhdysvaltalaisen Guggenheim-säätiön mustanpuhuva museorakennus.

Arkkitehtikilpailun voitti ranskalainen toimisto huomion samalla kiinnittyessä siihen, että tunnetut kotimaiset toimistot eivät osallistuneet kilpailuun. Syynä passiivisuuteen on saattanut olla muun ohella museolle osoitetun tontin täydellinen sopimattomuus rakennuksen paikaksi.

Kilpailun voittajaksi valittu Majakka hiillettyine puuseinineen ei sovellukaan kaupungin keskustaan eikä varsinkaan Helsinkiin. Näin totesi myös brittiläinen arkkitehtikriitikko Jonathan Glancey, joka myös toivoi, että ”Guggenheim ja sen neuvonantajat työnnetään merelle” (HS Kulttuuri 1.10.2015).

Moni yhtynee tähän mielipiteeseen, etenkin kun museo nielisi arvioiden mukaan rakennuskustannuksina 130 miljoonaa euroa, Guggenheimin lisenssimaksuna 26,5 miljoonaa euroa ja vuosittaisina kuluina noin 13 miljoonaa euroa.

Arvioidut rakennuskustannukset ylittyvät lähes aina, usein merkittävästikin. On syytä epäillä, että näin olisi käynyt tätä ainutkertaista Majakkaa pystytettäessä. Museotoiminnan tuotoksi on arvioitu puolestaan vaatimattomat 8 miljoonaa euroa. Museohanketta onkin syytä kohdella Glanceyn suosittamalla tavalla.

Miten sitten Kauppatoria tulisi uudistaa? Aluksi voitaneen kysyä, onko edes torin nykyinen sijainti paras mahdollinen.

Torialue rajautuu pohjoisessa lähes Pohjoisesplanadin varrella oleviin korkeimman oikeuden ja Ruotsin suurlähetystön arvorakennuksiin sekä Presidentinlinnaan. Tuskin minkään eurooppalaisen valtion hallintoaukiolla käydään sekalaista torikauppaa ja taistellaan heikoin tuloksin herkkupaloja varastelevia lokkiparvia vastaan.

Olisikin perusteltua raivata nykyinen torialue kaupallisesta käytöstä vapaaksi aukioksi. Uudeksi torialueeksi sopisi mainiosti Guggenheimin museolle kaavailtu, nykyisin pysäköintikenttänä toimiva tontti. Tori ja läheinen kauppahalli tukisivat monipuolisella tarjonnallaan toistensa liiketoimintaa.

Pysäköintiongelmat voitaisiin ratkaista rakentamalla tontin alle, osittain ehkä laajennettuna sen eteläpuolelle, kaksikerroksinen pysäköintihalli.

Tuomo Niskanen

varatuomari, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat