Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten romanien mielipide: Romanian romanien syrjintä jatkaa Suomen pitkiä perinteitä

Kuten kaikilla ihmisillä, myös itäeurooppalaisilla romaneilla on moraalinen ja juridinen oikeus hengen ja terveyden suojaan, perhe-elämään, terveydenhuoltoon ja toimeentuloon, kirjoittavat Janina Lindgren, Rosita Asp ja Anette Isberg HS:n mielipidekirjoituksessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Antti Hämäläinen
Kerjäläinen Helsingin Hakaniemessä. Suuri osa Helsingin kaduilla kerjäävistä ihmisistä on taustaltaan Romanian tai Bulgarian romaneita.
Kerjäläinen Helsingin Hakaniemessä. Suuri osa Helsingin kaduilla kerjäävistä ihmisistä on taustaltaan Romanian tai Bulgarian romaneita. Kuva: Antti Hämäläinen

Kotimaansivuilla (HS 2.4.) kirjoitettiin, miten Romaniasta ja Bulgariasta tulleet romanit ovat joutuneet yöpymään koko talven ulkona pakkasessa. Romaniyhteisön jäseninä haluamme korostaa, että romanien jättäminen palveluiden ulkopuolelle on etnistä syrjintää.

Hätämajoitukseen pääseminen on perustuslaissa turvattu oikeus, ja majoituksen järjestäminen on kunnan ja valtion velvollisuus. Oikeus koskee jokaista oleskeluoikeudesta riippumatta.

Helsingin kaupunki on tietoisesti rikkonut tätä perusoikeutta Helsingissä oleskelevien romanien kohdalla. Kaupunki on jättänyt myöntämättä hätämajoitusta, kun romanit ovat sitä pyytäneet, eikä se ole huolehtinut siitä, että ihmisille olisi suojaisa tila, mihin hakeutua yöksi talvella.

Hätämajoituksen on tarkoitus suojella henkeä ja terveyttä. Sen puuttumisesta on seurannut eri asteen paleltumavammoja.

Hätämajoituksen ulkopuolelle jättäminen kohdistuu pääosin yhteen etniseen ryhmään, romaneihin. Se tekee kaupungin toiminnasta syrjintää.

Romanien jättämisellä avun ulkopuolelle on pitkät perinteet. Kirkko asetti romanit 1400-luvulla kirkonkiroukseen. Vuonna 1637 Ruotsin valtakunnassa, jonka osa nykyinen Suomi oli, säädettiin hirttolaki, jonka mukaan romanit tuli karkottaa ja loput voitiin teloittaa ilman oikeudenkäyntiä. Vielä sodan jälkeen suuri osa romanilapsista eristettiin Suomessa perheistään lastenkoteihin.

Romaneilla ei koskaan ole ollut täysiä kansalaisoikeuksia Suomessa tai Euroopassa. Sen sijaan romanit ovat aina olleet lainsuojattoman asemassa, maiden rajoista riippumatta.

Tätä epäinhimillistä perinnettä Helsinki jatkaa, kun se ajaa pientä toimeentuloa etsivän, syrjityn ja köyhän vähemmistön yöksi pakkaseen.

Kuten kaikilla ihmisillä, myös itäeurooppalaisilla romaneilla on moraalinen ja juridinen oikeus hengen ja terveyden suojaan, perhe-elämään, terveydenhuoltoon ja toimeentuloon. Vaadimme, että Suomen valtio ja kunnat ryhtyvät toimenpiteisiin taatakseen kaikkien Suomessa oleskelevien romanien ihmisoikeuksien toteutumisen.

Janina Lindgren, Hyvinkää

Rosita Asp, Helsinki

Anette Isberg, Vantaa

Asunnottomat naiset kertovat unelmistaan
Asunnottomat naiset kertovat unelmistaan
HS tutustui asunnottomiin naisiin, kun he olivat viimeistä iltaa hätämajoituksessa Naisasialiitto Unionin tiloissa. Toimittaja: Satu Vasantola, kuvaus: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat