Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahdollisuus katsomusaineiden yhteiseen opetukseen on tervetullut

Perusopetuksen tehtävä olisi edistää katsomusdialogia ja aitoa vuoropuhelua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkaupunkiseudun ateistien puheenjohtaja Jouni Luukkainen piti (HS Mielipide 24.3.) masentavana uutista mahdollisuudesta yhdistää osittain uskontojen ja elämänkatsomustiedon opetus Helsingin peruskouluissa ensi syksynä. Luukkainen katsoi tämän pilaavan elämänkatsomustiedon.

Valtakunnalliset, elokuun alusta voimaan tulevat opetussuunnitelman perusteet sisältävät mahdollisuuden yhdistää osin katsomusaineiden opetusta, ja ainakin Helsingissä on jo tehty kokeiluja muutamissa kouluissa. Vastauksessaan Luukkaiselle Helsingin opetusviraston opetuskonsultti Tuulia Tikkanen kertoi (HS Mielipide 26.3.), että kokeiluista on saatu myönteisiä kokemuksia.

Minusta mahdollisuus katsomusaineiden yhteiseen opetukseen on tervetullut ja toivoisin sen toimivan sysäyksenä laajemmalle keskustelulle kaikille yhteisen katsomusaineen mahdollisuudesta perusopetuksessa. Keskustelua onkin jo jonkin verran käyty, mutta edelleen kaikille yhteisessä katsomusopetuksessa nähdään paljon haasteita, jopa uhkia. Miksi?

Osa meistä kuuluu uskontokuntiin, osa ei. Joka tapauksessa elämme ja meidän on osattava elää yhdessä.

On aivan perusteltua kysyä, onko verovaroin kustannetun perusopetuksen tehtävä tarjota kaikille oman katsomuksen mukaista opetusta etenkin, kun yleensä kyse on vanhempien katsomuksesta, ei lapsen tai nuoren omasta. Jako uskonnottomiin ja uskoviin on keinotekoinen eikä kuulu kouluun. Jonkin tietyn uskonnon tai aatteen opetus kuuluu nähdäkseni perheille ja uskonnollisille yhteisöille.

Perusopetuksen tehtävä olisi edistää katsomusdialogia ja aitoa vuoropuhelua sekä etsiä uskonnoista tai muista aatesuunnista riippumatonta tai niitä yhdistävää perustaa yhteiselämän etiikalle. Sen tulisi myös tarjota rakennusaineita lapsen tai nuoren omalle elämänkatsomukselle ja ajattelulle jokaisen katsomustaustaa kunnioittaen.

Uskontotyhjiötä on kuitenkin mahdotonta ja täysin tarpeetontakin pyrkiä luomaan kouluihin. Eri uskontojen tuntemus on osa yleissivistystä ja se lisää ymmärrystä sekä vähentää ennakkoluuloja.

Kaikille yhteinen katsomusopetus toteuttaisi elokuussa voimaan tulevien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden arvopohjaa, joita ovat muun muassa ihmisyys, sivistys, tasa-arvo, demokratia ja kulttuurien moninaisuuden näkeminen rikkautena.

Täysin ilman haasteita se ei kuitenkaan toteutuisi. Esimerkiksi uskonnollisten koulujen katsomusopetuksen asema ja sisältö täytyisi ratkaista. Samoin keskusteluun varmasti nousisivat entistä syvällisemmin koulujen juhlat ja perinteet. Haasteista huolimatta ja juuri niiden vuoksi nyt on kokeilujen ja keskustelun aika.

Hanna Konttas

luokanopettaja, kaupunginvaltuutettu (kok), Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat