Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuspankkitili olisi vastuullinen vaihtoehto

Keskuspankissa rahat olisivat varmassa turvassa, eikä niillä tuettaisi mitään liiketoimintaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mikä on vastuullisin pankki? Missä pankissa olisi paras pitää rahoja? Veronkiertopaljastuksien seurauksena monet harkitsevat pankin vaihtamista, koska eivät halua olla veroja kiertävän pankin asiakkaana. Esimerkiksi Sdp aikoo viedä rahansa Nordeasta muuhun pankkiin.

Voi hyvin olla, että vaihtamalla paranee ja toinen pankki harjoittaa vastuullisempaa liiketoimintaa. Veronkierto ei kuitenkaan ole yksittäistapaus, vaan kyse on epävakaasta kokonaisuudesta, jossa pankkien voitontavoittelu on poikkeuksetta tärkeämpää kuin todellinen yritysvastuu.

Ainoa tapa olla osallistumatta minkään pankin tukemiseen on siirtyä käyttämään pelkkää käteistä. Pankkitili on kuitenkin yhteiskunnallisen ja taloudellisen toimintakyvyn kannalta nykyisin ehdoton. Pankkitili mahdollistaa maksamisen ja rahan vastaanottamisen lisäksi tunnistautumisen yhä useammissa palveluissa (esimerkiksi Kela). Yhteiskunnallisten välttämättömyyksien takia valtio ei voi edellyttää kansalaiselta veronkierron tai muun epäeettisen liiketoiminnan edes välillistä tukemista.

Keskuspankkitili tarjoaisi oikeudenmukaisen ratkaisun. Keskuspankissa rahat olisivat varmassa turvassa, eikä niillä tuettaisi mitään liiketoimintaa. Keskuspankkitili olisi myös luonteva osa kansalaisen tunnistautumisjärjestelmää.

Suomen Pankin pitäisikin alkaa tarjota kansalaisille ja yrityksille keskuspankkitiliä, jotta kenenkään ei tarvitsisi arvuutella, harjoittaako oma pankki veronkiertoa tai muuta epäeettistä toimintaa.

Valtteri Aaltonen

teologian maisteri

Patrizio Lainà

väitöskirjatutkija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat