Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa on yhä helppo oppia kosteaan yhdessäoloon

Järkevän alkoholipolitiikan tehtävä on maksimoida juomisen hyödyt ja minimoida haitat.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaarlo Simojoki esitti (HS Torstai 31.3.) painavaa asiaa alkoholin haitoista nyky-Suomessa. Alkoholista tekee erityisen vaikean sen ambivalentti, kaksiarvoinen luonne: se on yhtä aikaa hyvä ja paha. Vaikka alkoholin haitat ovat kiistattomia, alkoholi tuottaa ihmisille myös hyötyjä. Muuten kukaan ei koskaan joisi.

Suomalaisessa kulttuurissa alkoholin hyödyt ovat sosiaalisia ja emotionaalisia. Alkoholi on sosiaalinen voiteluaine ja jäänmurtaja. Alkoholilla myös säädellään arjen paineita ja stressiä, toki myös ilon ja vapauden tunteita.

Jokainen alkoholisti on kulkenut ongelmiin hyvien juomiskokemusten kautta. Kukaan ei ryhdy juomaan joutuakseen päivystykseen tikattavaksi tai riidelläkseen juovuksissa perheensä rikki, vaikka niin käy valitettavan monelle.

Järkevän alkoholipolitiikan tehtävä on maksimoida juomisen hyödyt ja minimoida haitat. Sosiaaliset ja emotionaaliset näkökulmat auttavat ymmärtämään alkoholista tavoiteltuja hyötyjä. Ne avaavat myös tien alkoholihaittojen vähentämiseen ja ehkäisyyn.

Kaikkea sitä, mitä juomisella tavoitellaan, on mahdollista saada myös ilman alkoholia. Sitä pitää vain harjoitella, jotta se alkaa sujua. Suomalaisessa kulttuurissa on helppoa sosiaalistua kosteaan yhdessäoloon ja tunteiden säätelyyn, koska meillä on vähän muita keinoja toisten tai itsemme kohtaamiselle. Silloin on vaikeaa myöskään muuttaa juomatapoja ja -kulttuuria.

On outoa, että keskustelu alkoholilain kokonaisuudistuksesta sivuuttaa nämä puolet. Silloin kyse ei ole kokonaisuudistuksesta vaan ainoastaan saatavuusuudistuksesta. Huomiotta jäävät ihmiset, jotka käyttävät alkoholia, sekä ne syyt ja seuraukset, joita heille alkoholinkäytöstä koituu – samoin kuin ne sosiaaliset ja kulttuuriset keinot, joilla alkoholin haittoja voidaan minimoida ja hyötyjä maksimoida ihmisten arjessa ja juhlassa.

Viime aikoina moni politiikka on mennyt rikki ajauduttuaan liian kauas ihmisten elämästä. Alkoholipolitiikalle voi käydä samoin, jos sitä pidetään vain saatavuuspolitiikkana.

Antti Maunu

valtiotieteiden tohtori

alkoholitutkija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat