Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työajat eivät ole mennyttä maailmaa

Toimivilla työaikaratkaisuilla voidaan edistää työn mielekkyyttä ja tuottavuutta kaikilla toimialoilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat julkaisi laajan jutun otsikolla ”Työaika – mennyttä maailmaa?” (Ura & Työ 3.4.). Kirjoituksessa annettiin ymmärtää, että työajat ovat Suomessa nopeasti muuttumassa ajasta ja paikasta riippumattomiksi. Jutussa haastatellun aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan ”työajat ovat menneen maailman mittari”.

Tutkimusnäyttöä siitä, että työajat olisivat muuttuneet Suomessa olennaisesti, ei ole. Edelleen noin neljännes tekee vuorotyötä, ja merkittävä osa työstä edellyttää työn tekoa toimipisteessä toimiaikaan.

Sen sijaan työaikojen muutos kohdentuu erityisesti ylempiin toimihenkilöihin ja asiantuntijatyöhön, jossa työajat ovat joustavia ja työtä voidaan tehdä osin etänä, osin hyödyntäen liikkuvan työn mahdollisuuksia ja osin toimipisteessä.

Työn joustavuus, jossa työn ja vapaa-ajan välinen raja hämärtyy, on luonut uuden tarpeen nykyaikaisille keinoille työaikojen ja työn kuormittavuuden arvioimiseksi.

Toimivilla työaikaratkaisuilla voidaan edistää työn mielekkyyttä ja tuottavuutta kaikilla toimialoilla.

Työajat vaikuttavat työntekijöiden terveyteen, työturvallisuuteen sekä työn ja muun elämän yhteensovittamiseen. Tämä koskee erityisesti vuorotyötä, mutta myös päivätyössä hyvin pitkä kokonaistyöaika ja heikot vaikutusmahdollisuudet omiin työaikoihin lisäävät työn ja muun elämän yhteensovittamisen ongelmia, unettomuutta, mielenterveyden häiriöitä ja esimerkiksi aivoveritulpan riskiä. Näiden tutkimustulosten perusteella työajat eivät ole menneen maailman mittari.

Työaikojen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon sekä tuotannon että työntekijöiden tarpeet. Kehittämishankkeidemme perusteella työaikojen muuttaminen onnistuu parhaiten, jos työajoista sovitaan yhdessä.

Hyvän perustan kehittämiselle luo luotettava tieto työaikoihin liittyvistä kuormitustekijöistä ja kehittämistarpeista.

Parhaimmillaan työaikojen kuormittavuuden arviointi on saumaton osa yrityksen työaikojen suunnittelua. Työaikojen kuormittavuuden arviointia edellyttää myös vuonna 2013 tätä tarkoitusta varten päivitetty työturvallisuuslaki.

Asiantuntijatyön työaikojen arvioinnissa työtuntien laskeminen ei sinällään ole keskeistä, mutta riittävän täsmällinen tieto työhön käytetystä ajasta ja työn ajoittumisesta auttaa arvioimaan, ovatko työn vaatimukset kohdallaan.

Työajan mittaaminen luo myös perustan arviolle siitä, kuinka hyvin käytännössä toteutunut työaika tukee yhtäältä tuotannollisia ja toisaalta yksilöllisiä tarpeita.

Työterveyslaitos on kehittänyt ja kehittää jatkuvasti toimivia menetelmiä työaikojen kuormittavuuden arviointiin ja kehittämiseen – myös asiantuntijatyössä. Niitä kannattaa hyödyntää, kun työn mielekkyyttä ja tuottavuutta halutaan parantaa.

Mikko Härmä

tutkimusprofessori

Mikael Sallinen

vanhempi tutkija

Annina Ropponen

erikoistutkija, Työterveyslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat