Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankit ovat sitoutuneet avoimuuteen

Hallintarekisteritilien salliminen Suomessa läpinäkyvällä tavalla olisi edistänyt sekä markkinoidemme eurooppalaista yhteensopivuutta että eri intressitahojen tiedonsaantia kotimaisesta osakeomistuksesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa toimivien pankkien hallintarekisteritileiltä olisi saanut reaaliaikaiset omistustiedot, mikäli viime vuoden lopulla kuopattu hallituksen esitys arvopaperikeskusasetuksesta olisi hyväksytty. Mallissa yleisöjulkisuus olisi säilynyt, kun osakkeet on laskettu liikkeelle Suomessa ja säilyttäjä toimii Suomessa.

Kansanedustajat Touko Aalto (vihr) ja Timo Harakka (sd) antoivat ymmärtää (HS Mielipide 6.4.), että seuraavaksi suomalaisten pankkien tasapuoliseen kilpailuasemaan vedoten vaaditaan salaavaa hallintarekisteröintiä myös kotimaassa.

On totta, että arvopaperimarkkinoilla toimivien osapuolten välinen kilpailu ei toteudu eduskunnan parhaillaan käsittelyssä olevassa esityksessä. Ilman arvo-osuuksien hallintarekisteröintimahdollisuutta kilpailutilanne suomalaisten ja muualta EU:n alueelta tulevien toimijoiden välillä muodostuu epätasaiseksi.

Kansanedustajat ovat väärässä siinä, että suomalaiset pankit haluaisivat omistukset salaavaa hallintarekisteriä. Suomessa toimivat pankit ovat sitoutuneet avoimuuteen.

Finanssialan Keskusliiton syksyllä 2014 ehdottamassa mallissa omistajatiedot olisi saatu reaaliaikaisesti suoraan suomalaisten pankkien hallintarekisteröidyiltä tileiltä. Tämä onnistuisi nettipohjaisella omistajakyselyjärjestelmällä, jonka ylläpitäjä olisi Patentti- ja rekisterihallitus.

Hallintarekisteritilien salliminen Suomessa läpinäkyvällä tavalla olisi edistänyt sekä markkinoidemme eurooppalaista yhteensopivuutta että eri intressitahojen tiedonsaantia kotimaisesta osakeomistuksesta.

Uudessa mallissa Suomessa toimivat pankit olisivat toimittaneet verohallinnolle samat tiedot omistuksista kuin nykyisinkin esitäytetyn veroilmoituksen pohjaksi.

Kansanedustajien kannattaa tutustua Kilpailu- ja kuluttajaviraston lausuntoon arvopaperikeskusasetuksesta. Hallintarekisteröintiin siirtyminen mahdollistaisi viraston mukaan kilpailun lisääntymisen säilytyksen markkinoilla Suomessa, mikä olisi myös omiaan laskemaan sijoittajien transaktiokustannuksia Suomessa.

Finanssiala yhtyy Kilpailu- ja kuluttajaviraston arvioon, että jos kilpailua ei avata Suomessa, on mahdollista, että suomalaiset sijoittajat käyttävät yhä enemmän ulkomaisia säilyttäjiä suomalaisten pörssiosakkeiden hankintaan ja sijoittavat yhä enemmän ulkomaisiin pörssiosakkeisiin.

Esko Kivisaari

varatoimitusjohtaja

Finanssialan Keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat