Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meistä on tehty alkoholin käyttäjiä – miksei baareissa tarjoilla houkuttelevia alkoholittomia juomia?

Alkoholin saatavuuden säännöstelyn ohella pitäisi kiinnittää huomiota myös vaihtoehtojen tarjontaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Alkoholitutkija Antti Maunu kiinnitti (HS Mielipide 6.4.) huomiota tärkeään asiaan: Suomessa on helppo oppia kosteaa yhdessäoloa. Seura tosiaan tekee kaltaisekseen.

Terassikauden avaus tarkoittaa sitä, että mennään nauttimaan yhdessä yksi tai useampi olut tai muu alkoholijuoma. Kuvaavaa on myös, että juuri lanseerattu Helsinki-drinkki on alkoholipitoinen.

Olen tällä haavaa Kosovossa ja vieraillut naapurimaissa Albaniassa ja Makedoniassa. Sään lämmettyä terassikausi on avautunut täälläkin. Terassit ovatkin täynnä, mutta useimmat istuvat kahvikupin tai jääteen ääressä. Olutta ja viiniä toki saa, ja erityisesti turistit ja ulkomaiset avustustyöntekijät niitä nauttivatkin. Mutta yhtään humalaista en ole nähnyt näiden kolmen viikon aikana. Porukalla näyttää olevan hauskaa ilman alkoholiakin tai vain yhden viinilasillisen äärellä.

Alkoholin hyödyt ovat sosiaalisia ja emotionaalisia, kuten Antti Maunu totesi. Meidät on sosiaalistettu alkoholin käyttäjiksi. Ilo ilman viinaa on sananlaskunkin mukaan teeskentelyä.

Alkoholin saatavuuden säännöstelyn ohella pitäisi kiinnittää huomiota myös vaihtoehtojen tarjontaan.

Voisiko terasseilla ja baareissa olla tarjolla myös houkuttelevia alkoholittomia juomia? Voisiko Helsinki-drinkin rinnalle kehittää vastaavan alkoholittoman drinkin? Voisiko media julkaista alkoholittomien oluiden ja viinien vertailuja samaan tapaan kuin viinejä ja oluita arvostellaan? Ja voisiko hauskaa pitää vähemmälläkin alkoholin käytöllä?

Hyvä uutinen on, että nuoremmat ikäluokat käyttävät alkoholia edellisiä ikäpolvia maltillisemmin.

Helena Hiila-O´Brien

sosiaalineuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat