Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esitetty perustulo on hyvin pieni

Vähävaraisten kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että monet tarvitsisivat edelleen toimeentulotukea ja asumistukea.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat (31.3.) kertoi, että perustulokokeilua selvittänyt työryhmä esittää kokeiltavaksi mallia, jossa satunnaisesti valitut henkilöt saisivat nykyisen perusturvan suuruista osittaista perustuloa, joka olisi 550 euroa kuukaudessa.

Työryhmän mukaan perustulon lisäksi maksettaisiin syyperusteisia etuuksia, kuten asumistukea ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Perustulon tavoitteena olisi tehdä pienipalkkaisen työn vastaanottaminen kannattavaksi ja vähentää sosiaaliturvan byrokratia- ja väliinputoamisongelmia.

Perusetuuden tasoksi esitetty summa on hyvin pieni. Vähävaraisten kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että monet tarvitsisivat edelleen toimeentulotukea ja asumistukea eli heidän tilanteensa ei juuri muuttuisi. Toisin sanoen esitetty malli ei ainakaan heikoimmassa asemassa olevien kohdalla vaikuttaisi merkittävästi edellä mainittuihin ongelmakohtiin, sillä tiukan tarveharkintaisen toimeentulotuen piiriin kuuluminen pitkälti mitätöisi perustulon vaikutukset.

Tosin työryhmän mukaan osittaisen perustulon tulisikin korvata myös toimeentulotuki. Esitys on erikoinen, sillä toimeentulotuki on viimesijainen sosiaaliturvan muoto. Suomessa jokaisella, joka ei kykene itse hankkimaan välttämätöntä toimeentuloa, on oikeus taloudelliseen turvaan eli toimeentulotukeen.

Toimeentulotuki on tarveharkintainen ja sen taso riippuu aina apua tarvitsevan henkilön taloudellisesta tilanteesta, sillä se turvaa välttämättömäksi katsotun toimeentulon.

Ihmisten avuntarpeet ovat moninaisia, eikä vähimmäistä toimeentuloturvaa voida korvata matalatasoisella yleisetuudella. Tämä saattaa olla perusturvakokeilun kompastuskivi, ja kannustinvaikutukset jäävät toivottua pienemmiksi.

Hans Hämäläinen

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat