Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pöytälaatikkoyhtiöt on saatava kuriin

Maailmanyhteisön on näytettävä voimansa. Muuten salailubisnes näissä villeissä veroparatiiseissa vain kasvaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Panama Papers -tietovuoto on pöyristyttävästä sisällöstään huolimatta hyvä asia. Suuri määrä tapauksia saadaan rikostutkintaan, ja syntynyt keskustelu johtanee toimiin veronkierron vaikeuttamiseksi. Olennaista on saada pöytälaatikkoyhtiöt kuriin.

Kepa ry:n asiantuntija Lyydia Kilpi esitti (HS Mielipide 6.4.) oikeansuuntaisesti muun muassa yritysten maakohtaisen veroraportoinnin lisäämistä ja pöytälaatikkoyhtiöiden voiton kirjaamista emoyhtiön veropohjaan. Yksittäisten ihmisten veronkiertoon nämä muutokset eivät kuitenkaan tepsi.

OECD:n piirissä kehitetty viranomaisten välinen automaattinen verotietojen vaihto tulee voimaan kuluvan vuoden verotiedoista lähtien. Muutamat maat ovat kuitenkin julkeasti jättäytymässä järjestelmän ulkopuolelle. Panama on yksi näistä maista.

Maailmanyhteisön on näytettävä voimansa. Muuten salailubisnes näissä villeissä veroparatiiseissa vain kasvaa. Voisimme säätää näihin maihin suuntautuville rahasiirroille korkean, esimerkiksi 30 prosentin lähdeveron. Parhaiten tällainen painostus toimisi EU-maiden yhteisenä toimena, mutta Suomi voisi omalta osaltaan säätää veron kansallisestikin.

Tällä viikolla syytökset ovat keskittyneet Nordeaan, jonka kautta veroparatiisitilejä on avattu ainakin ennen vuotta 2009. Nordea vakuuttaa parantaneensa tapansa.

Herää kuitenkin kysymys, pitäisikö pankeille säätää nykyistä ankarampi velvollisuus tunnistaa ja raportoida epäillyistä veronkiertotapauksista samaan tapaan kuin nyt jo tehdään rahanpesun valvonnassa.

Nordeassakin kymmenet ammattilaiset seulovat päätoimisesti rahanpesua, mutta samaa ei tehdä veronkierron osalta.

Kansanedustajat Touko Aalto (vihr) ja Timo Harakka (sd) jatkoivat (HS Mielipide 6.4.) vääntöä arvopaperikeskusasetuksen toimeenpanon eräästä yksityiskohdasta.

Kyse on siitä, pitäisikö suomalaisia kieltää sijoittamasta ulkomaisten arvopaperikeskusten kautta suomalaisiin osakkeisiin, jos palvelussa ei synny julkista tietoa osakkeen todellisesta omistajasta.

Minun puolestani voidaan kieltääkin, mutta se ei veronkiertoa hetkauta. Merkittävässä verojen välttelyssä käytetään pöytälaatikkoyhtiöitä, kuten Panama-vuotokin jälleen osoitti. Suoraan suomalaisille ulkomailla tarjottavilla hallintarekisteripalveluilla ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

Kai Mykkänen

kansanedustaja (kok), suuren valiokunnan jäsen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat