Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaisten vetkuttelu on merkillistä

Veroparatiisien kautta tapahtuvaa laitonta veronkiertoa on Suomessa yritetty torjua heikosti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtaa pitävät poliitikot hurskastelevat kilvan veronkierron tiimoilta Panaman tietovuototapauksen yhteydessä. Tämä tuntuu nololta; niin heikosti veroparatiisien kautta tapahtuvaa laitonta veronkiertoa on Suomessa yritetty torjua.

Aiemmassa Liechtensteinin LGT-pankin veronkiertotapauksessa syyteoikeudet ovat viime vuoden lopussa ilmeisesti lopullisesti vanhentuneet, eikä yhtään rikossyytettä ole nostettu.

Kyseisessä tapauksessa verottaja on viivytellyt ja lopulta määrännyt hyvin matalia veronkorotuksia veronkiertäjille alkaen verovuodesta 2004. Veronkorotusten seurauksena verottaja on KKO:n vuoden 2013 päätöksen perusteella estänyt poliisia käynnistämästä rikosprosesseja näihin rikkomuksiin liittyen.

Vanhempiin verovuosiin liittyvistä epäilyistä ei ole määrätty veronkorotuksia. Mitään syytä ei ole esitetty sille, miksei verohallinto ilmoittanut näiden osalta rikosepäilyjä poliisille. Mikään ei olisi myöskään estänyt poliisia oma-aloitteisesti tutkimasta julkisuudessa esillä ollutta asiaa. Siitä on myös tehty tutkintapyyntö ainakin jo vuonna 2012.

Verottaja tekee päätöksensä salassa eikä perustele niitä. Tähän oikeudenkäyttöön ei siis kohdistu mitään julkista kontrollia. Toimittaja Jarno Liskin (Seura 49/2015) mukaan verottaja on jopa valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen asiaan liittyvästä tiedonluovutuspyynnöstä suojatakseen päätöksentekoaan ja syyllisten verovelvollisten nimiä julkisuudelta.

Viranomaisten vetkuttelu ja saamattomuus kyseisen tapauksen tutkinnassa on merkillistä. Asia on yhteiskunnallisesti tärkeä, koska kyseessä ovat suuret taloudelliset arvot ja kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu lain edessä. Toimivan yhteiskunnan edellytys on yhteisten pelisääntöjen noudattaminen.

Esko Niemi

professori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat