Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsomusaineita ei voi niputtaa

Jos kouluun halutaan yhteinen katsomusaine, sen kehittely on aloitettava puhtaalta pöydältä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunginvaltuutettu Hanna Konttas pitää (HS Mielipide 5.4.) katsomusaineiden yhteisopetusta tervetulleena ja ihmettelee uhkia, joita siihen nähdään sisältyvän.

Kouluopetus perustuu Suomessa valtakunnallisiin opetussuunnitelmiin. Koulutuksen järjestäjän on opetusjärjestelyissään varmistettava, että opetussuunnitelma toteutuu kaikilta osin. Pintapuolinenkin vilkaisu eri katsomusaineiden opetussuunnitelmiin osoittaa, ettei niitä voida toteuttaa yhteisopetuksessa.

Yhteisopetuksessa merkittäväksi ongelmaksi nousisi myös opettajien pätevyys. Luulisi, että huoltajat haluavat lapsilleen pätevää opetusta myös katsomusainessa. Uskonto ja elämänkatsomustieto ovat erillisiä oppiaineita, joilla on eri sisällöt ja tavoitteet. Niitä opettaakseen opettajalla pitää olla pätevyys. Aineenopettajalla se tarkoittaa yliopistollisia aineopintoja. Myös luterilaiseen, ortodoksiseen ja islamin uskontoon tarvitaan aineen opinnot. Usean eri katsomusaineen opetukseen päteviä opettajia onkin Suomessa vain muutamia.

Miltä tuntuisi, jos harvinaisten kielten opetus ratkaistaisiin koulussa siten, että saksa, ranska ja vaikkapa ruotsi opetettaisiin samalla tunnilla saman opettajan toimesta? Ovathan ne kaikki kieliä ja oppitunnilla oppilaat voisivat keskustella kielten osaamisen tärkeydestä. Ei olisi niin väliä, vaikka opettajalla ei olisi saksan opintoja ollenkaan, onhan se sentään ruotsin sukukieli.

Katsomusaineet ovat eri oppiaineita, kuten kieletkin, eikä niitä voi opettaa kuka tahansa ilman koulutusta. Jos kouluun halutaan yhteinen katsomusaine, sen kehittely on aloitettava puhtaalta pöydältä, opetussuunnitelmatyöstä ja opettajankoulutuksesta.

Ukri Pulliainen

puheenjohtaja

Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat

Tuovi Pääkkönen

puheenjohtaja

Suomen uskonnonopettajain liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat