Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrityksiltä vaaditaan nyt vastuullista johtamista

Panama Papers on surullinen esimerkki siitä, miten meillä on valmius tehdä huonoja moraalisia valintoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Organisaatioiden hairahdukset ovat herättäneet kysymyksiä hallitusten ja toimivan johdon roolista. Volkswagenin ja Nokian Renkaiden testimanipulaatiot sekä Fifan ja IAAF:n lahjusskandaalit ovat ehkä vain jäävuoren huippuja. Tiesikö Nordean johto, mitä Luxemburgissa tapahtui?

Huomattava osa väärinkäytöksistä jää pimentoon. Niistä saadaan tietoa Panaman papereiden kaltaisten tietovuotojen kautta, sattumalta joidenkin yksilöiden tai ryhmien murtumisen tai aktiivisuuden tuloksena.

Vastuullinen johtaminen on yritysten ja järjestöjen menestyksen edellytys, mutta käytännössä se on vaikeaa. Yritysten on pakko virittää koneistonsa äärimmilleen pärjätäkseen kilpailussa. Pitkän aikavälin päämäärät tuppaavat jäämään pikavoittojen jalkoihin.

Hyvä hallitus on lähtökohtaisesti vaativa ja eettisesti valveutunut. Se odottaa toimivalta johdolta tuloksia eettisiä rajoja venyttämättä. Jos odotukset ovat kuitenkin ylimitoitettuja lyhyen aikavälin tavoitteita, väärinkäytösten siemenet on istutettu. Oma etu ajaa helposti yhteisten päämäärien edelle.

Vastuullisuuden kannalta on olennaista työstää hallituksen ja operatiivisen johdon työnjakoa. Joskus työnjaon epäselvyys tai roolien jäykkyys voi johtaa vallan ja vastuun epäterveeseen jakautumiseen. Hyvä yhteistyö perustuu luottamukseen, ja luottamus tarvitsee tuekseen avoimen toimintakulttuurin. Hallitusten tehtävänä on varmistaa, että sillä on käytössään kaikki olennainen tieto asioista, jotka vaikuttavat organisaation tulevaisuuteen.

Käytännön mahdollisuuksia uuteen toimintakulttuuriin on. Pilliin puhaltaminen on niistä yksi: kuka tahansa, joka epäilee vilppiä, on oikeutettu ja velvollinen ottamaan asian puheeksi. Puuttumiskynnyksen tulee olla matala. Kynnystä kasvattaa niin yrityksissä kuin järjestöissäkin valitettavan tuttu pelolla johtamisen kulttuuri.

Jos hallitus haluaa, palkitsemisessa voi painottaa pitkän aikavälin menestystä. Vastuullisten valinnassa on kiinnitettävä suurta huomiota jäsenten taustoihin. Mitä monipuolisempi on hallitusten kokoonpano, sitä paremmin ne kykenevät punnitsemaan päätöstensä seurauksia.

Hallituksiin ei pidä valita väkeä edustamaan yksittäistä taustaryhmää tai näkökulmaa. Sisäpiirin ulkopuolelta tuleva osaaminen on tärkeää erityisesti järjestöissä, joiden jäsenistöllä on usein samanlaiset taustat ja mielenkiinnon kohteet.

Yritysvastuu otetaan yhä vakavammin niin suurissa kuin pk-yrityksissäkin. Ensisijaisesti yhteiskunnallisia päämääriä edistävien yhteiskunnallisten yritysten määrä on nousussa Suomessa ja maailmalla. Viime aikoina on syntynyt yritysten ja järjestöjen uudenlaisia kumppanuuksia, joiden kaupallisetkin ulottuvuudet perustuvat yhteiseen arvopohjaan ja vastuullisuuteen.

Ihmisillä on – ainakin toistaiseksi – koneita parempi kyky tehdä moraalisia valintoja, kuten Jarno Limnéll ilmaisi HS:n Vieraskynässä 4.4. Panama Papers on surullinen esimerkki siitä, miten meillä on myös valmius tehdä huonoja moraalisia valintoja. On jo aika nostaa eettiset kysymykset ja vastuullinen johtaminen agendalle, kaikenlaisissa organisaatioissa.

Tapio Aaltonen

partneri, Novetos Oy

ja Boardman Oy

Kimmo J. Lipponen

toimitusjohtaja, Arvo-liitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat