Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijaissynnytysten kieltäminen on eettisesti arveluttavaa

Kieltämällä sijaissynnytykset Suomessa ongelmat siirretään muualle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta pitää sijaissynnytysten sallimista vaikeana muun muassa sen takia, että lapselle olisi hämmentävää, jos hän ei saisi tietää alkuperäänsä (HS Kotimaa 8.4.). Toteamus on hämmentävä meille lapsettomuushoitoja tekeville.

Suomessa tehdään vuosittain yli 700 hoitoa luovutetuilla munasoluilla ja yli 400 hoitoa luovutetuilla siittiöillä. Vuonna 2013 tehdyistä hoidoista syntyi 303 lasta.

Lapsilla on oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys 18 vuotta täytettyään. Vanhemmat kuitenkin päättävät itse, mitä he kertovat lapselle. Suositus on, että lapselle kerrotaan pienestä pitäen, miten hän on saanut alkunsa, ja useimmat vanhemmat tekevätkin niin.

Joka tapauksessa sukusolujen luovutus on sallittua, ja hoitoja on tehty Suomessakin jo 30 vuoden ajan. Mitään erityisiä ongelmia ei ole havaittu. Miksi siis sijaissynnytys aiheuttaisi lapselle tilanteen, johon ”ihmisen psyyke ei kovin helposti taivu”?

Sijaissynnytys tuskin salattaisiin lapselta. Asiastahan on kokemuksia ja myös tutkimustietoa. Vanhemmat kertovat avoimesti lapselle hänen alkuperänsä, eikä lapsilla ole ollut identiteettiongelmia.

Lapsettomuushoitojen ammattilaiset pitävät sen sijaan arveluttavana, että kieltämällä sijaissynnytykset Suomessa ongelmat siirretään muualle.

Tiedämme, että hoidot eivät jää tekemättä. Niitä tehdään muun muassa Kyproksella, Intiassa, Nepalissa, Meksikossa ja Ukrainassa. Mutta millaisissa olosuhteissa? Mikä on sijaissynnyttäjän asema? Pahimmillaan se on räikeää hyväksikäyttämistä.

Yhdysvalloissa sijaissynnytykset toteutetaan huolellisesti – sekä lääketieteellisesti että juridisesti. Ongelmia ei ole, mutta vastaavasti hoito maksaa paljon, kuten Elämä-sivujen jutussa (HS Torstai 7.4.) kerrottiin.

Tärkein motiivi sallia sijaissynnytykset on eettinen valinta. Meillä sijaissynnytykset tehtäisiin ainoastaan ei-kaupallisin perustein, pelkästään lääketieteellisistä syistä ja eettisesti oikealla tavalla sekä kaikkien osapuolten edut ja oikeudet huomioon ottaen.

Eero Varila

erikoislääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat