Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-asetus tuo muutoksia Suomeenkin

EU:n arvopaperikeskusasetuksen tavoite on avata arvopaperien säilytys eurooppalaiselle kilpailulle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustajat Touko Aalto (vihr) ja Timo Harakka (sd) väittivät mielipidesivulla (HS 6.4.), että hallituksen esitys EU:n arvopaperikeskusasetukseen liittyen ”mahdollistaa suomalaisten omistusten piilottamisen hallintarekisteriin – ulkomaille”.

Väite on väärä. Hallituksen esitys säilyttää nykylainsäädäntöön sisältyvät rajoitukset suomalaisten mahdollisuuteen hallintarekisteröidä omistuksiaan. Aalto ja Harakka ovat oikeassa, että riski omistusten hallintarekisteröinnistä ulkomailla heikentää näiden rajoitusten tehoa. Tämä mahdollisuus ei kuitenkaan ole seurausta hallituksen esityksestä, vaan se juontuu suoraan EU-lainsäädännöstä.

Aalto ja Harakka katsovat, että ”Suomen EU-asetukseen neuvottelema poikkeus artiklaan 38 (5) mahdollistaa sen, että kansallisella lainsäädännöllä estetään hallintarekisteröinti vastedeskin Suomessa ja ulkomailla”. He ehdottavat, että Suomi vahvistaisi hallintarekisteröinnin kieltoa suoraan suomalaisiin henkilöihin ja yhtiöihin kohdistuvilla rajoituksilla. Tämä olisi kuitenkin todennäköisesti EU-oikeuden vastaista.

Kansanedustajien mainitsema poikkeussäännös sallii jäsenvaltioiden ylläpitää hallintarekisteröintiin kohdistuvia vanhoja rajoituksiaan sellaisina kuin ne olivat EU-asetuksen tullessa voimaan syyskuussa 2014. Kansanedustajien ehdottamat rajoitukset olisivat kuitenkin kokonaan uutta lainsäädäntöä eivätkä siten kuuluisi poikkeussäännöksen piiriin.

EU:n arvopaperikeskusasetuksen tavoite on avata arvopaperien säilytys eurooppalaiselle kilpailulle. Uudet suomalaisiin sijoittajiin ja yhtiöihin kohdistuvat rajoitukset katsottaisiin todennäköisesti EU-asetuksen vastaisiksi. Täyttä varmuutta asiaan ei voi etukäteen saada, sillä päätösvalta asiassa on EU:n tuomioistuimella, joka ottaa asiaan kantaa vasta jälkikäteen kanteen pohjalta. Se kuitenkin tiedetään, että EU:n tuomioistuimen oikeuskäytäntö on ollut integraatiomyönteinen ja se tulkitsee poikkeuksia lähtökohtaisesti kapeasti.

Aallon ja Harakan mukaan on mahdollista, että jopa suurin osa suomalaisesta omistuksesta kätkettäisiin verottajalta. Hallintarekisteröidylle osakkeelle maksettavasta osingosta on perittävä 30 prosentin lähdevero, jos osingonsaajasta ei ole selvitystä. Jos verosopimuksen mukainen vero on alle 15 prosenttia, tieto saajasta on annettava Verohallinnolle. Jos verosopimuksen mukaan vero on 15 prosenttia tai enemmän, se voidaan periä osingosta ilman saajan henkilötietoja, kunhan ilmoitetaan tämän asuinvaltio. Verohallinnon pyytäessä saajan henkilötiedot on kuitenkin selvitettävä.

Tarkoituksena on tehostaa osinkoverotusta siten, että Verohallinto saisi tulevaisuudessa tiedon lähes kaikista hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista henkilöistä. Lisäksi vuonna 2017 laajenevaan automaattiseen tietojenvaihtoon osallistuu vuoteen 2018 mennessä lähes sata lainkäyttöaluetta, joten Verohallinto saa vastaisuudessa hyvin laajasti tietoja Suomessa asuvien henkilöiden ulkomailta saaduista tuloista ja omistuksista.

Tuomas Saarenheimo

alivaltiosihteeri

valtiovarainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat