Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudun viherkehän yhtenäisyys on uhattuna

Toimiva ekologinen verkosto on edellytys luonnon monimuotoisuuden säilymiselle ja lajien elinvoimaisuudelle

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkaupunkiseudun viherkehä on arvokas osa maakunnallista ekologista verkostoa. Toimiva ekologinen verkosto on edellytys luonnon monimuotoisuuden säilymiselle ja lajien elinvoimaisuudelle. Ihmisille verkosto tarjoaa pääsyn luontoon. Tärkeä osa viherkehän ekologista verkostoa ovat ekologiset yhteydet, jotka yhdistävät ydinalueet toisiinsa ja ylläpitävät niiden toimintaa.

Viherkehän ydinalueet kiertävät pääkaupunkia idän Sipoonkorvesta ja Östersundomista Tuusulan metsien, Luoteis-Vantaan metsien ja Petikon kautta Nuuksioon jatkuen lännessä Kirkkonummen keskusmetsän ja Meikon kautta Porkkalaan. Merellä viherkehän täydentää seutua ympäröivä saaristo.

Nyt viherkehän yhtenäisyys on uhattuna Kirkkonummen Vuohimäkeen suunniteltujen louhimohankkeiden vuoksi (HS Kaupunki 7.4.). Viherkehään kuuluva arvokas metsäinen yhteys heikentyy merkittävästi, jos hankkeet toteutuvat. Toimivan ekologisen yhteyden siirtäminen toisaalle on vaikeaa, ellei mahdotonta, sillä useille lajeille soveltuvia muita kulku- ja leviämisreittejä ei enää ole jäljellä.

Uhattuna on luonnonsuojelubiologisesti merkittävä etelä–pohjoissuuntainen yhteys, joka yhdistää Porkkalanniemen alueet Meikon–Lappträskin metsäalueisiin. Koska yhteys kytkeytyy Meikon–Lappträskin Natura-alueeseen, voidaan se nähdä suojelualuetta täydentävänä puskurialueena. Tärkeän ekologisen yhteyden heikentämisellä olisi laaja-alaisia vaikutuksia luonnonolosuhteisiin. Tämän vuoksi maa-ainesten ottoa ei tule sallia alueella.

Viherkehä on arvokas kokonaisuus, josta vastuu on kaikilla pääkaupunkiseudun kunnilla.

Laura Räsänen

puheenjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri

Sirkku Manninen

varapuheenjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat