Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitaalinen tieto avaa uusia mahdollisuuksia terveysalalle

Digitaalisen tietoympäristön mahdollisuudet tulee hyödyntää terveydenhuollossa kokonaisvaltaisesti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveydenhuollon palvelurakenne, sairaalat ja tietojärjestelmät ovat uudistumassa. Paremmat palvelut, yhdenvertaisuus ja kustannusten hallinta saavutetaan kuitenkin vasta toiminnallisten muutosten avulla. Digitaalinen tietoympäristö mahdollistaa tiedon uudenlaisen hyödyntämisen, yksilöiden oman roolin vahvistumiseen ja valinnanvapauden.

Yhä suurempi osa hoidosta voidaan tuottaa yhä nopeammin vakioiduin toimintatavoin. Toisaalta osaan tarvitaan pitkälle räätälöityjä yksilöllisiä ratkaisuja. Tavat tukevat toisiaan, sillä molempien perusta on ajantasainen tieto.

Uusi tietoympäristö yhdessä hoidon tulosten raportoinnin kanssa luo mahdollisuudet palvelujen tuottajien keskinäiselle kilpailulle. Ilman näitä käyttäjien valinnanvapaudella on vain vähän merkitystä.

Sekä tieteellisen että henkilökohtaisen terveystiedon määrä on valtava, ja uutta tietoa syntyy kaiken aikaa. Asiantuntijoiden aikaa kuluu liiaksi tiedon kirjaamiseen sen hyödyntämisen kustannuksella.

Kirjausten käytettävyyttä heikentävät myös huolimaton ammattislangi, kirjoitusvirheet ja epäviralliset lyhenteet. Nopea ja virheetön tekstin tuottaminen on mahdollista nykyaikaisen kieli-, informaatio- ja tietotekniikan avulla. Kielityökalut ja ohjelmistorobotit voivat vapauttaa asiantuntijoiden aikaa potilaiden hoitamiseen ja samalla parantaa tiedon nopeaa hyödynnettävyyttä.

Lisääntyvän ja täsmentyvän tiedon avulla avautuukin aivan uusi älyhoidon ja digitaalisen tutkimuksen ympäristö. Siinä missä sosiaalisen median tapahtumista ennustetaan kirjoittajan parisuhteen kariutuminen tai twiiteistä presidentinvaalien voittaja, voitaisiin potilaskertomustiedosta ennakoida vaikkapa työkyvyttömyyden uhkaa tai elvytykseen johtavaa tapahtumaketjua sairaalassa.

Analysoimalla lähes äärettömäksi paisuneita tekstimassoja voidaan tuottaa tietoa päivittäisen päätöksenteon tueksi. Samoin voidaan arvioida hoitojen vaikuttavuutta ja ehkäistä hoitohaittoja nykyistä nopeammin, luotettavammin ja pienemmin kustannuksin.

Biopankkien ja genomitiedon sisällön yhdistäminen suurten potilasjoukkojen yksilölliseen terveystietoon luo uutta hyödyllistä terveystietoa.

Myös potilaat itse pitää ottaa tiedon tuottajiksi ja hyödyntäjiksi. Laadukkaista teksteistä voidaan räätälöidä ymmärrystä tukevia, potilaille suunnattuja versioita. Vasta kun potilas ymmärtää, hän voi osallistua.

Digitaalinen tietoympäristö avaa näin uusia mahdollisuuksia tutkia sairauksien syitä ja ehkäisyä sekä hoidon vaikutuksia jopa murto-osalla aiempien menetelmien kustannuksista.

Tietoon perustuen voidaan tuottaa kustannustehokkaasti sekä vakioituja hoitoja että yksilöllisiä täsmähoitoja. Digitaalisen tietoympäristön mahdollisuudet tulee hyödyntää terveydenhuollossa kokonaisvaltaisesti.

Heikki Korvenranta

dosentti, erikoislääkäri

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat