Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-linjauksissa valittu veromalli on selkeä

Soten rahoituksen kerääminen osana valtion tuloveroa on hyvä ratkaisu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus päätti sote-linjausten yhteydessä, että rahoitus kerätään kansalaisilta osana valtion tuloveroa. Sote-rahoituksen muut osat eli valtion rahoitus sote-alueille ja sote-alueiden rahoitus palveluntuottajille jäivät vielä jatkovalmistelussa pohdittaviksi.

Verojärjestelmän näkökulmasta soten rahoituksen kerääminen osana valtion tuloveroa on hyvä ratkaisu. Usean eri veron periminen samasta veropohjasta, eli tässä tapauksessa ansiotuloista, monimutkaistaa järjestelmää tarpeettomasti ja lisää verotuksen kiristysmahdollisuuksia. Uudistuksen yhteydessä pitäisikin tarkastella kriittisesti myös muita ansiotuloista kerättäviä veroja ja sisällyttää ne valtion tuloveroasteikkoihin. Näin voidaan minimoida päättäjien kiusaus kiristää ansiotulojen verotusta hieman piilotellusti.

Selvää on, että kaikki veromallit voivat johtaa verotuksen kiristymiseen. Nyt valittu malli sisältää kuitenkin pienimmän pahan tässä suhteessa: veron kiristymisestä päättää eduskunta osana valtion veroa.

Malli ei siis sisällä useaa eri kiristyskohdetta eikä myöskään anna usealle eri taholle oikeutta toteuttaa kiristyksiä. Jo nykyisissä valtion ja kunnan erillisissä verotusoikeuksissa on tarpeeksi päänvaivaa, kun kokonaisveroastetta yritetään pitää kurissa. Maakuntien erillinen verotusoikeus onkin kuolleena syntynyt ajatus.

Valittu veromalli on vain osa rahoitusratkaisua. Seuraavaksi mietitään, miten rahat jaetaan sote-alueille ja miten kunnille kompensoidaan verotulojen menetys. Kunnat nimittäin pakotetaan alentamaan veroprosenttiaan sillä keskimääräisellä prosenttiyksiköllä, joka vastaa valtiolle siirtyvää rahoituspottia.

Kuntien sote-menot vaihtelevat suuresti, eivätkä ne vastaa monessakaan kunnassa kunnallisveron prosenttiperusteista alenemaa. Siirtyminen uuteen malliin edellyttää siis verotulojen kompensaatio- ja tasausjärjestelmää.

Kunnille maksettavilta valtionosuuksilta täytyy vaatia läpinäkyvyyttä ja kannustavuutta. Samaa on edellytettävä myös sote-alueille annettavalta rahoitukselta, jotta sote-uudistuksen tavoitteet säästöistä sekä terveys- ja hyvinvointierojen kaventumisesta saavutetaan.

Sote-rahoituksen selkein ja yksinkertaisin osa on nyt päätetty. Vaikeimmat palikat vielä puuttuvat. Niiden valmistelua seuraamme mielenkiinnolla.

Ann-Mari Kemell

verojohtaja

Keskuskauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat