Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteenaloja ei ole mielekästä verrata keskenään julkaisumäärien perusteella

Julkaisukäytännöt vaihtelevat merkittävästi myös tieteenalojen sisällä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sunnuntaisivuilla (HS 10.4.) julkaistiin laaja juttu professori Pekka Räsänen ja apulaisprofessori Atte Oksanen selvityksestä. Räsänen ja Oksanen ovat tehneet perusteellista työtä ja tutkineet 1841 Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta. Tämän perusteella he väittävät, että rahoitusta ohjataan vääriin kohteisiin. Taustamateriaalina väitteelle ovat Scopus-tietokannasta poimitut julkaisutiedot. Valitettavasti Räsäsen ja Oksasen selvityksen lähtökohta on väärä.

Tieteenaloja ei voida verrata keskenään julkaisumäärien perusteella – tai voidaan, mutta näin päädytään vääriin johtopäätöksiin. Jos lasketaan julkaisumääriä, suomalainen matematiikan tutkimus on surkealla tasolla fysiikkaan verrattuna. Tosin näin on kaikissa muissakin maissa.

Julkaisukäytännöt vaihtelevat merkittävästi myös tieteenalojen sisällä. Teoreettisessa fysiikassa ne ovat ihan erilaiset kuin Cern-tutkimuksessa. Lääketieteellisessä genetiikassa julkaistaan paljon enemmän kuin psykiatriassa ja korva- ja nielusairauksien tutkimuksissa.

Muistan, kun teimme kulttuuri- ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnassa julkaisu- ja viittausmääristä ensimmäisen kokeiluluontoisen, julkaisuvolyymeihin ja viittauksiin perustuvan vertailun akatemiaprofessuurien hakijoista. Se ei kertonut mitään hakijoiden sijoittumisesta oman tieteenalansa kentässä. Sen sijaan se kertoi sitäkin selvemmin tieteenalojen erosta. Kaikki psykologit olivat ”parempia” kuin yksikään muiden alojen tutkija.

Tieteenaloja ei siis voi verrata millään mielekkäällä tavalla toisiinsa julkaisu- tai viittausmäärien nojalla. Scopus on muutenkin riittämätön lähde julkaisujen tarkasteluun. Siksi Scopus-tietokantaan osittain perustuva QS-yliopistoranking jättää sen tiedot huomioimatta joillakin tieteenaloilla huonon kattavuuden vuoksi.

Mitä tulee eri yliopistojen mahdolliseen suosimiseen Suomen Akatemian projektirahoituksen jaossa: ollessani kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana teimme selvityksen eri yliopistoista tulleiden hakemusten läpimenoprosenteista. Ykköseksi selvisi silloin Jyväskylän yliopisto. Kun sitten pohdimme, mistä tämä johtuu, tulimme siihen johtopäätökseen, että kyseisestä yliopistosta tulevat hakemukset ovat keskimäärin parempia kuin muualta tulevat.

Arto Mustajoki

professori, Helsingin yliopisto

Suomen Akatemian hallituksen jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat