Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen ja yliopistokeskusten määrää on uskallettava vähentää

Nykyiset supistukset rahoituksessa vievät kaikki yksiköt, sekä hyvät että huonot, tuhon partaalle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen yliopisto- ja korkeakoulukentässä olisi nyt aika tehdä todellisia rakenteellisia uudistuspäätöksiä. Juustohöylän aika supistuksissa on ohi.

Mitkään rahat eivät riitä ylläpitämään neljäätoista yliopistoa ja puoltakymmentä yliopistokeskusta Suomessa. Valtion on otettava rajut keinot käyttöön.

Nykyiset supistukset rahoituksessa vievät kaikki yksiköt, sekä hyvät että huonot, tuhon partaalle. Jonkun on uskallettava sanoa se suoraan. On nimettävä tuettavat ja lopetettavat tai loppuun ajettavat yliopistoyksiköt. On selvää ja inhimillistä, ettei kukaan yliopistolainen halua itse lopettaa omaa yksikköään.

Suomelle riittää viisi yliopistoa. Ne olisivat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Turun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Oulun yliopisto. Näille yliopistoille taattaisiin täysi valtion rahoitus. Tämä antaisi niille mahdollisuuden tehdä laadukkaita julkaisuja, kansainvälistä yhteistyötä ja korkealuokkaisia innovaatioita tasokasta opetusta unohtamatta. Tulevaisuudessa niillä kaikilla olisi mahdollisuus sijoittua esimerkiksi kahdensadan parhaimman yliopiston joukkoon maailmassa.

Viiteen yliopistoon panostaminen lopettaisi toistuvat yt-neuvottelut, ja yliopistoille palaisi työrauha ja oman työpaikan arvostus. Nyt yliopisto työnantajana on halvaantunut. Työrauha on mennyttä. Täytyykö vielä sanoa, että tähän on ajauduttu uuden, fantastisen yliopistolain ja yt-käytännön seurauksena.

Jäljelle jääneet nuoremmat, niin sanotut farmiyliopistot, jotka ovat syntyneet poliitikkojen aluepoliittisista intohimoista, tulisi ajaa vähitellen alas. Niille voitaisiin jättää mahdollisuus osoittaa osaamisensa ja tarpeellisuutensa niin, että ne voisivat itse hankkia rahoituksensa valtion ulkopuolisilta tahoilta. Tämä ”tulos tai ulos” -tekniikka pelastaisi vahvat ja lopettaisi heikot.

Lisäksi nämä yliopistot ja yliopistokeskukset voisivat toimia jonkun viiden jäljelle jääneen yliopiston partneriyliopistona. Profiloiduttuaan omalle osaamisalueelleen ne täydentäisivät isäntäyliopistonsa painoarvoa. Opetusministeriö on suositellut vahvuusalueiden hakemista yliopistoilta.

Nykyrahoituksella – kaikille vähän – rahat katoavat kuin tuhka tuuleen. Tasapäinen leikkaus rahoituksessa vie Suomen tutkimuksen, innovaatioiden ja opetuksen tason niin alas, että sieltä on mahdotonta nousta.

Tapio Nurmi

dosentti, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat